Conflictul diplomatic dintre Olanda și Turcia escaladează: Ankara nu permite revenirea la post a ambasadorului olandez

  • 12 Martie 2017 11:07
Conflictul diplomatic dintre Olanda și Turcia escaladează: Ankara nu permite revenirea la post a ambasadorului olandez

Conflictul diplomatic între Turcia și Olanda se adâncește dup ce sâmbătă seara, ministrul turc pentru Familie a fost împiedicat de poliție să intre în consulatul țării sale din Rotterdam, iar ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a anunțat că nu dorește revenirea la post “o vreme” a ambasadorului Olandei, aflat în concediu, relatează presa internațională.

Vineri, guvernul olandez a decis să interzică aterizarea avionului ministrului turc de externe Mevlut Cavusoglu, care urma să se deplaseze sâmbătă în Olanda pentru a participa la un miting de susținere a schimbărilor constituționale pentru întărirea puterilor prezidențiale în Turcia.

Colega acestuia de la ministerul muncii, Betul Sayan Kaya (foto), a anunțat ulterior că îi va ține locul la un miting la Rotterdam, în cadrul campaniei guvernamentale pentru referendumul din 16 aprilie asupra modificării constituției Turciei, notează Agerpres.

Sayan Kaya s-a deplasat la Rotterdam cu un automobil, dar poliția olandeză nu a permis accesul vehiculului în incinta consulatului din localitate, Ulterior, ministrul a scris pe Twitter că poliția a instituit o blocadă la 30 de metri de consulat.

La nivel guvernamental, ministrul de externe Cavusoglu a amenințat Olanda cu sancțiuni economice și politice dure. El a declarat sâmbătă presei, la Istanbul, că decizia autorităților olandeze de a nu-i permite accesul “este un scandal și inacceptabilă în orice mod. Ea nu respectă practicile diplomatice”.

Premierul olandez Mark Rutte a afirmat că șeful diplomației turce arătase clar, la televiziune, că amenință Olanda cu sancțiuni. “Nu putem negocia niciodată cu turcii sub astfel de amenințări. Așa că am decis (…) într-o teleconferință că este mai bine să nu vină”, a explicat el.

Cu câteva zile înainte, ministrul turc de Externe fusese împiedicat să participe la o întâlnire cu conaționalii săi la Hamburg, în Germania, iar ulterior a renunțat și la participarea la un miting la Zurich, în Elveția.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a criticat în termeni duri atât Germania, cât și Olanda pentru interdicțiile impuse șefului diplomației de la Ankara.

“Sunt rămășițe ale nazismului. Sunt fasciști”, a declarat Erdogan în timpul unei adunări la Istanbul.

“Puteți să interziceți ministrului nostru de externe să zboare, însă începând de acum să vedem cum vor mai ateriza avioanele voastre în Turcia”, a avertizat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău