Conflictul din Yemenul de Sud: Riadul vorbește despre o ''amenințare'' la adresa ''securității'' sale

  • 06 Septembrie 2019 08:30
Conflictul din Yemenul de Sud: Riadul vorbește despre o ''amenințare'' la adresa ''securității'' sale

Arabia Saudită a vorbit despre o "amenințare la adresa securității" regatului denunțând pentru prima dată conflictul din Yemenul de Sud dintre armata pe care o susține și separatiști, a anunțat joi agenția oficială de presă SPA, transmite AFP.

"Arabia Saudită subliniază că orice tentativă de destabilizare a Yemenului constituie o amenințare la adresa securității și stabilității regatului și regiunii și nu va ezita să facă față acesteia cu fermitate", potrivit SPA.

De patru ani, Riadul intervine militar în Yemen împreună cu aliații săi, în primul rând Emiratele Arabe Unite, pentru a contracara rebelii houthi, sprijiniți de marele său rival regional, Iranul, și care au cucerit, în 2014, capitala Sanaa.

În august, un nou front s-a deschis la Aden (sud) în rândul taberei anti-houthi între armata susținută de Riad și separatiștii din Consiliul de tranziție al sudului (STC), acuzați că sunt sprijiniți de Abu Dhabi.

Până în prezent, regatul s-a limitat să invite beligeranții la dialog. Joi, Riadul și-a exprimat refuzul "de a schimba realitatea din Yemen prin forță", insistând asupra "absenței oricărei soluții alternative la guvernul legitim".

Arabia Saudită și-a exprimat regretul pentru "declanșarea acestei divizări între frați în Yemen" și a lansat un apel la "un angajament total, imediat și necondiționat" pentru încetarea luptelor, potrivit SPA.

Riadul consideră că această divizare este în profitul "milițiilor teroriste houthi" sprijinite de Iran și "alte organizații", citând gruparea Stat Islamic și Al-Qaida.

Regatul a menționat că regretă "absența oricărui răspuns" la invitația sa la dialog. La începutul violențelor dintre separatiști și guvern, Riadul a propus un dialog între cele două tabere în orașul saudit Jeddah.

STC s-a declarat favorabil, dar guvernul a refuzat miercuri să discute cu cei pe care îi consideră "pioni" ai Emiratelor Arabe Unite, cerând negocieri directe cu Abu Dhabi.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău