Conflictul din Ucraina | Principalele subiecte de pe agenda reuniunii liderilor din "formatul Normandia"

  • 16 Noiembrie 2019 09:39
Conflictul din Ucraina |  Principalele subiecte de pe agenda reuniunii liderilor din

O nouă reuniune la nivel înalt în așa-numitul "format Normandia" urmează să aibă loc, pe 9 decembrie 2019, la Paris, cu participarea liderilor Ucrainei, Franței, Germaniei și Rusiei - scrie Korrespondent.

Potrivit publicației, Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron, Angela Merkel și Vladimir Putin se vor reuni pentru a discuta despre noi modalități de soluționare a conflictului din Donbas. Surse ale ziarului rus Kommersant susțin că la summitul de la Paris se va discuta despre statutul special al teritoriilor separatiste din Donbas și inserarea unei prevederi în acest sens în Constituția Ucrainei, precum despre și securitatea în regiunea est-ucraineană, amnistia celor implicați în conflict și desfășurarea alegerilor locale în zona aflată acum sub controlul rebelilor pro-ruși. Problemele de securitate se referă la noi etape de retragere a trupelor de pe linia frontului, iar în ceea ce privește chestiunea amnistiei, potrivit unor surse oficiale ruse, Vladimir Putin intenționează să insiste ca această măsură să fie consolidată în Ucraina la nivel legislativ, astfel încât persoanele implicate în conflictul din Donbas să nu poată fi urmărite penal.

În ceea ce privește posibilitatea organizării alegerilor locale în actuala zonă separatistă din Donbas, sursele Kommersant au menționat că "acest subiect este foarte complicat, din cauza multor aspecte controversate". De asemenea, la summitul de la Paris urmează să fie examinată posibilitatea ridicării blocadei financiare și în domeniul transporturilor instituite de autoritățile ucrainene împotriva celor două republici separatiste din Donbas, astfel încât trenurile, autobuzele și camioanele să poată circula liber în zona respectivă. Componenta umanitară a negocierilor ar putea include noi schimburi de prizonieri și refacerea infrastructurii distruse de conflictul armat - mai menționează sursa. Ziarul Korrespondent subliniază că la reuniunea de la Paris, președintele rus, Vladimir Putin și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, se vor întâlni pentru prima dată.

Evenimentul, programat pentru 9 decembrie, a fost confirmat oficial de Kiev, Berlin și Paris. Moscova nu a comentat încă acest subiect, însă Kremlinul a admis recent că întâlnirea celor patru lideri ar putea avea loc înainte de sfârșitul anului 2019. Ultimul summit în "formatul Normandia" a avut loc în octombrie 2016, la Berlin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău