Conflictul din estul Ucrainei: Parisul și Berlinul doresc o reuniune cu Rusia cât mai curând posibil

  • 09 Decembrie 2021 14:40
Conflictul din estul Ucrainei: Parisul și Berlinul doresc o reuniune cu Rusia cât mai curând posibil

Franța și Germania intenționează să caute în continuare o soluție la criza ucraineană și speră să organizeze ''cât mai curând posibil'' o reuniune cu Rusia în așa-numitul format Normandia, transmite joi AFP, potrivit Agerpres.

''Salutăm discuția dintre președinții rus și american'', a declarat ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian la finalul unei întâlniri cu noua sa omoloagă germană, Annalena Baerbock, subliniind necesitatea ''păstrării canalelor de dialog pentru a încerca angajarea într-o detensionare''.

Președintele american Joe Biden l-a amenințat marți pe omologul său rus Vladimir Putin cu ''sancțiuni solide'' dacă forțele ruse ar invada Ucraina, în timp ce liderul de la Kremlin a cerut, fără succes, garanții cu privire la o înghețare a extinderii NATO. Această convorbire telefonică între cei doi lideri, în condițiile în care Rusia a concentrat mii de soldați la frontiera sa cu Ucraina, sporind temerile privitoare la o intervenție militară în această țară, a fost percepută ca o slăbire a formatului 'Normandia' de consultări între Franța, Germania, Rusia și Ucraina.

În noiembrie, Rusia a refuzat o invitație a Parisului și Berlinului de a participa la o reuniune a miniștrilor de externe în Franța, iar președintele Putin pare să prefere o relație directă cu Joe Biden în gestionarea conflictului.

''Observ că formatul Normandia nu a fost adus în discuție'', a spus Jean-Yves Le Drian, care a transmis ''dorința comună'' a Franței și a Germaniei de a organiza ''cât mai curând posibil'' o reuniune a celor patru șefi ai diplomațiilor.

''Trebuie ca Acordurile de la Minsk să rămână baza de lucru'', a afirmat, la rândul său, Annalena Baerbock. Ea a ținut să puncteze că Rusia ar plăti un ''mare preț politic și mai ales economic în cazul unei noi încălcări a suveranității ucrainene''.

În ultimele săptămâni, SUA au acuzat Rusia că desfășoară trupe în apropierea frontierei cu Ucraina, în Occident fiind exprimate tot mai des temeri legate de o posibilă invazie rusă.

De partea sa, Moscova respinge criticile occidentale și acuză Ucraina că a deplasat peste 120.000 de soldați în Donbas, unde separatiștii pro-ruși luptă din 2014 pentru controlul regiunii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău