Conflictul armat din Nagorno Karabah | Erdogan anunță că Turcia se implică în luptă împotriva Armeniei. Reacția UE

  • 27 Septembrie 18:00
Conflictul armat din Nagorno Karabah | Erdogan anunță că Turcia se implică în luptă împotriva Armeniei. Reacția UE

Turcia a anunțat că va sprijini Azerbaidjanul „cu toate mijloacele” pe care le are la dispoziție în conflictul pe care această țară îl are cu Armenia și care s-a reaprins în dimineața zilei de duminică, relatează Al Arabiya, potrivit DIGI24.ro.

Oficialii de la Ankara și-au anunțat sprijinul complet pentru Azerbaidjan și au cerut Armeniei „să renunțe la agresiuni” după ce lupte și ostilități au început în regiunea separatistă Nagorno-Karabah, notează sursa citată. 

„Îi vom sprijini pe frații noștri azeri cu toate mijloacele, în lupta lor pentru protejarea integrității lor teritoriale”, a declarat ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, într-un comunicat.

 

Președintele turc, Recep Erdogan, a reacționat și el la reaprinderea conflictului, pe Facebook: „Armenia, prin atacurile sale împotriva Azerbaidjanului a arătat lumii, din nou, că este cea mai mare amenințare pentru pace și pentru pacea în regiune. Ca întotdeauna, națiunea turcă este alături de frații azeri cu toate mijloacele de care dispune.

Invităm poporul armean să aibă grijă de viitorul lui și să îl protejeze de cei care îl folosesc ca pe o marionetă”.

 

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a declarat, despre conflictul care în mod „regretabil” a cauzat victime militare și civile în regiunea separatistă Nagorno-Karabah, că UE „cere o încetare imediată a ostilităților, dezescaladarea și observarea strictă a încetării focului”.

„Este nevoie urgentă de întoarcerea la negocierile pentru un acord în cazul conflictului Nagorno-Karabah, sub auspiciile co-președinților Grupului OSCE de la Minsk, fără precondiții”, arată o declarație a lui Josep Borrell, vicepreședinte al Comisiei Europene.

 

Armenia a declarat legea marțială și a dispus o mobilizare totală a armatei în urma confruntărilor din regiunea disputată Nagorno-Karabah cu Azerbaidjanul, a anunțat duminică prim-ministrul acestei țări, Nikol Pashinyan, conform Agerpres.

 

Armenia susține că Azerbaidjanul a comis un atac aerian și de artilerie asupra regiunii Nagorno-Karabah, în timp ce partea azeră afirmă că nu a făcut altceva decât să răspundă la o agresiune a forțelor armene, care - potrivit autorităților de la Baku - au lansat atacuri „deliberate și țintite” de-a lungul liniei frontului.

La rândul lor, autoritățile azere au anunțat că au fost capturate șase localități aflate anterior sub controlul Armeniei, conform AFP.

 

„Ne apărăm teritoriul, cauza noastră este corectă!”, a declarat președintele azer Ilham Aliev într-un mesaj către conaționalii săi.

Într-o reacție la ultimele evenimente din Nagorno-Karabah, armata azeră a anunțat că nu este necesară o mobilizare totală întrucât ea dispune de suficient personal militar.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,93
Nori împrăștiați
Umiditate:80 %
Vint:1,03 m/s
Fri
12
Sat
9
Sun
8
Mon
8
Tue
9

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău