Conflictele înghețate existente în regiune se vor menține și după alegerile din Rusia

  • 05 Martie 2018 14:27
Conflictele înghețate existente în regiune se vor menține și după alegerile din Rusia

În contextul în care Vladimir Putin, singurul candidat cu șanse reale de a câștiga alegerile din Federația Rusă, va reveni la putere, acesta va opta pentru dezvoltarea Uniunii Eurasiatice. Totodată, conflictele înghețate existente se vor menține fără ca soluționarea acestora să progreseze. Liderul de la Kremlin nu va permite slăbirea pozițiilor în acest sens, pentru că aceasta ar însemna renunțarea la tot ceea ce a creat până acum.

Concluziile au fost prezentate în cadrul unui club de presă, desfășurat la IPN de către Asociația pentru Politică Externă (APE), care a prezentat un studiu la acest subiect.

Potrivit Nataliei Stercul, directoare de programe APE, Vladimir Putin este candidatul care nu are contracandidați reali în lupta pentru prezidențiale, iar cei care există, sunt prezenți mai degrabă pentru a respecta un regulament procedural. După alegerile prezidențiale, Putin va tinde spre păstrarea relațiilor de prietenie cu alte state, atât cât ele îi vor servi interesele. Vladimir Putin își va definitiva poziția în cardul Uniunii Eurasiatice și își va păstra poziția în privința Crimeii și Transnistriei. Odată ce va câștiga alegerile, Vladimir Putin își va întări imaginea unui politician influent, lider și conducător în istoria statului.

Andrei Deviatkov, cercetător științific al Centrului de Studii Post-Sovietice, a declarat că în contextul discursurilor din campanie, se observă cum Rusia și SUA se văd ca adversari strategici promovând o politică de concurență, inclusiv în zona Europei vestice. În consecință, politica vestică își va păstra politica de loialitate față de regimurile existente în țările precum Ucraina și Moldova, chiar dacă aici lipsesc reformele. „În aceste condiții, niciun actor la nivel global și regional nu este interesat să schimbe statutul de statu quo-ul în jurul conflictelor înghețate, fie Moldova sau Georgia”, a spus Andrei Deviatkov.

Potrivit lui, relațiile dintre cele două mari puteri vor fi contradictoriii, dar nu vor genera o confruntare deschisă. Aceasta pentru că nici Rusia, nici SUA nu vor să cheltuie resurse pentru apărare și să ignore domeniul social, domeniu important în politica statelor.

Alegerile prezidențiale în federația Rusă vor avea loc pe 18 martie curent. Clubul de presă este susținut financiar de Foundation Open Society Institute.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău