Conflicte de interese cu rudele în cazul unor funcționari, stabilite de inspectorii de integritate

  • 08 Noiembrie 2021 14:06
Conflicte de interese cu rudele în cazul unor funcționari, stabilite de inspectorii de integritate

Alte trei acte de constatare au fost emise de  inspectorii de integritate prin care au fost stabilie mai multe conflicte de interese în funcția publică. Cazurile au fost admise de către șefa Direcției educație, tineret și sport, sectorul Centru, municipiul Chișinău, primarul comunei  Codreni, r-nul Cimișlia și  ex-primarul s. Sagaidac, r-nul Cimișlia Astfel, funcționarii au semnat acte juridice sau administrative pe numele rudelor, angajate fiind în instituțiile conduse de către aceștia.  

În primul caz, șefa Direcției a admis un conflict de interese  cu ginerele său. În aprilie 2019, între Direcția Educație Tineret și Sport, sect. Centru din Chișinău, în persoana șefei acestei instituții și persoana fizică, ginerele, a fost încheiat un contract de prestare a serviciilor de transport, pentru un termen de aproximativ 2 luni. Potrivit contractului, ginerele urma să își ridice salariul stabilit în numerar. Inspectorul a verificat Registrul conflictelor de interese al instituției și a stabilit că subiectul nu a depus nicio declarație a conflictului de interese în raport cu ginerele său, așa precum prevede legea.  

Primarul comunei Codreni a admis un conflict de interese cu soția sa. Acesta a obținut primul mandat de primar în anul 2002, fiind reales și în următoarele scurtine locale. În privința soției acesteia, angajată în funcția de bibliotecar în localitate, în perioada 2019 – 2020 au fost semnate mai multe dispoziții. Anterior, subiectul, în calitate de primar al comunei, a semnat și alte acte administrative/juridice  în privința soției sale, inclusiv și actele de angajare,  însă la momentul respectiv soția nu făcea parte din categoria persoanelor apropiate. Încălcarea primarului se explică prin faptul că nu a declarat la ANI situația de conflict de interese cu soția sa și nu s-a abținut de la semnarea actelor, până la recepționarea unei soluții de la inspectorii de integritate.

Și fostul primar al satului Sagaidac a intrat în vizorul ANI, după ce a semnat/încheiat mai multe acte juridice și a participat la luarea deciziilor în privința unor persoane apropiate. Acesta a deținut două mandate, începând cu anul 2011. Încălcarea acestuia vizează faptul că în calitate de Președinte la comisiei de licitație a participat la luarea deciziei și a semnat contracte de arendă, de vânzare-cumpărare și procesele – verbale ale rezultatelor licitațiilor, prin care au fost vândute sau luate în arendă anumite terenuri de către fiică, cumnată și nepot. Nici în situația respectivă, fostul primar nu a declarat la ANI conflictele de interese și nu s-a abținut de la luarea deciziilor.

Dacă actele vor rămâne definitive, toți cei trei funcționari ar putea să nu mai ocupe o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani. Suplimentar, cei care se află în exercitarea funcțiilor, riscă să-și piardă și mandatele.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău