Conflict la Olănești din cauza reorganizarii gimnaziului de limbă rusă

  • 20 Iunie 2013 16:59
Conflict la Olănești din cauza reorganizarii gimnaziului de limbă rusă

La Olănești, în raionul Ștefan Vodă, reorganizarea gimnaziului de limbă rusă a stârnit nemulțumiri în rândul părinților și profesorilor.

Cei 76 de elevi de la gimnaziu au fost transferați anul trecut la liceul cu predare în limba română din localitate, la care au fost angajați și o parte dintre pedagogi. Deși noua formulă de finanțare per elev nu le-ar permite nici acoperirea cheltuielilor pentru salarii, profesorii insistă ca gimnaziul rus să fie redeschis. 

Elevii de la fostul gimnaziu studiază în continuare în limba rusă, dar în cadrul liceului cu predare în limba română din localitate, ”Bogdan Petriceicu Hașdeu”. Directoarea liceului, Eugenia Arpentin, spune că s-a renunțat la sala de lectură, la cea de sport și la alte câteva cabinete, pentru amenajarea sălilor de clasă pentru nou-veniții de la gimnaziul rus. Nemulțumiți de condițiile din liceu, pedagogii de la fostul gimnaziu  au depus la începutul lunii iunie o solicitare la direcția raională de educație, să fie redeschisă școala.

Pe de altă parte, șefa direcției educație a raionului Ștefan Vodă, Raisa Burduja, susține că reorganizarea prin absorbție a gimnaziului rus este soluția optimă, în noile condiții de finanațare a școlilor. Banii care ar urma să fie alocați pentru cei 76 de elevi, câte aproximativ 6000 de lei anual pentru fiecare nu ar ajunge nici pentru salarii, nemavorbind de întreținere a clădirii sau a personalului auxiliar, spune Raisa Burduja.

Profesoara Natalia Rudenco a recunoscut că eforturile pedagogilor de a redeschide gimnaziul sunt susținute de comunitatea și ambasada rusă de la Chișinău.

Pe de altă parte, locuitorii satului sunt de părere că acest conflict este întreținut artificial de forțele rusești, întrucât cei mai mulți dintre elevii școlii ruse sunt vorbitori de română.

Conflictul rămâne deschis, pentru că deciziile consiliului raional privind reorganizarea prin absorbție a gimnaziului cu predare în limba rusă au fost anulate de judecătoria de la Ștefan Vodă. În vigoare a rămas doar prima hotărâre, care prevede trasferarea în cadrul liceului cu predare în română doar a claselor primare, elevii din clasele gimnaziale urmând să fie transportați la un liceu rus din Ștefan Vodă, cu care nu a fost de acord niciuna dintre părți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău