CONFIRMAT! Percheziții la Moldova Gaz

  • 26 Noiembrie 2015 17:42
CONFIRMAT! Percheziții la Moldova Gaz

Procurorii și anchetatorii au descins în această dimineață la sediul ”Moldova Gaz” din strada Albișoara din capitală, precum și la locuința președintelui companiei, Alexandr Gusev.

Procurori,  împreună cu anchetatori ai Inspectoratului Național de Investigații, au descins în această dimineață la sediul ”Moldova Gaz”, precum și la domiciliul președintelui companiei, Alexandr Gusev, dar și a altor persoane din administrația companiei, unor agenți economici și persoane fizice. Oamenii legii caută probe în două dosare penale, deschise pentru abuz de serviciu, spălare de bani în proporții deosebit de mari și practicarea ilegală a activității de întreprinzător.

Procurorii au percheziționat birourile de serviciu și domiciliile directorilor și altor factori de decizie din cadrul companiilor "Chișinău Gaz" și "Moldova Gaz". Anchetatorii Inspectoratului Național de Investigații au descins, de asemenea, și la sediile mai multor agenți economici, precum și la domiciliile unor persoane fizice.

Procurorii caută probe în cadrul a două dosare penale, deschise pentru depășirea atribuțiilor de serviciu și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Potrivit procurorului Vitalie Busuioc, cel care instrumentează cazul, există suspiciuni că persoanele vizate ar fi elaborat și pus în aplicare o schemă frauduloasă prin care au prejudiciat statul cu peste 31 de milioane de lei, doar din vânzări ilegale ale gazelor naturale. Există și suspiciuni că factori de decizie de la ”Moldova Gaz”, prin speculații ale cursului de schimb leu-dolar, dar și prin achiziționarea de utilaje la prețuri exagerate, ar fi falsificat rapoartele privind cheltuielile întreprinderii, bani ce au fost incluși în cererea furnizorului de majorare a tarifelor.

”Mai mulți agenți economici, dar și șefi de la ”Moldova Gaz” și ”Chișinău Gaz” sunt bănuiți că ar fi implicați în comercializarea clandestină a gazului unor întreprinderi și persoane fizice, iar pierderile erau puse pe seama consumatorilor. Este vorba de profituri anuale de 31 milioane de lei. Un alt exemplu este că contoarele erau cumpărate la un preț de trei ori mai mare față de cel de pe piață, iar profiturile, cel mai probabil erau împărțite de agenții economici cu directorii întreprinderii. Directorii de la Moldovagaz mai sunt bănuiți că efectuau cumpărări de valută la un preț mai mare față de cel de piață, iar prețul era împărțit între participanții implicați în schemă”, a declarat Vitalie Busuioc.

Vitalie Busuioc a mai declarat că după finalizarea perchezițiilor procurorii vor decide ce persoane vor fi puse sub învinuire.

Avocatul președintelui ”Moldovagaz”, Alexandr Gusev,  s-a arătat nemulțumit că nu a fost anunțat din timp pentru a lua parte la perchezițiile efectuate de procurori. El a subliniat că, până la această oră, lui Alexandru Gusev nu i-a fost înaintată nicio învinuire.

Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele respective riscă până la 10 ani de închisoare.

Amintim că acum o lună Procuratura Generală a anunțat despre ridicarea mai multor acte ce se referă la activitatea economico-financiară a întreprinderilor „Moldovagaz”, „Moldtelecom” și „Metalferos”,  în cadrul unor investigații ce țin de activitatea câtorva întreprinderi cu capital de stat, ca urmare a acuzațiilor aduse de președintele PLDM, Vlad Filat în ședința plenară a Parlamentului din 15 octombrie a.c., în urma căreia a fost lipsit de imunitate și arestat.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Sat
15
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău