Confirmat oficial la CA: Igor Ceaika este coproprietar al posturilor Primul în Moldova și Accent TV (Media Azi)

  • 18 Februarie 2020 15:29
Confirmat oficial la CA: Igor Ceaika este coproprietar al posturilor Primul în Moldova și Accent TV (Media Azi)

Igor Ceaika, fiul ex-procurorului general rus Iurii Ceaika, apare oficial în acte drept coproprietar al posturilor de televiziune Primul în Moldova și Accent TV. Omul de afaceri deține 51% în pachetul de acțiuni al companiei ruse Media Invest Service, fondatoarea Telesistem TV, care deține ambele canale. Celelalte 49% îi aparțin lui Vadim Ciubara din Republica Moldova.

Datele cu privire la proprietarii celor două posturi TV se regăsesc în declarațiile privind politica editorială pentru campania electorală în alegerile parlamentare noi din municipiul Hîncești, din 15 martie. Documentele au fost publicate recent pe site-ul Consiliului Audiovizualului (CA). Autoritatea a aprobat declarațiile în cadrul ședinței publice din 13 februarie.

Declarațiile Accent TV și Primul în Moldova, completate pe 3 ianuarie 2020, sunt semnate de administratorul Telesistem TV, Stanislav Vîjga, concomitent director al firmei Mir-Moldova, care difuzează canalul Mir. Pe 9 ianuarie, președintele CA, Dragoș Vicol, declara pentru Europa Liberă că autoritatea nu a fost înștiințată despre faptul că Igor Ceaika figurează personal ca acționar la televiziuni, scrie media-azi.md.

Potrivit datelor oficiale din Rusia, Igor Ceaika a obținut încă pe 27 decembrie 2019 pachetul majoritar în compania Media Invest Service. Cu o zi mai devreme, președintele Igor Dodon declara în cadrul emisiunii Puterea a Patra de la N4 că Primul în Moldova va avea, în curând, proprietari din Federația Rusă. Anunțul i s-a părut suspect liderului Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, care s-a adresat cu un demers către Procuratura Generală, solicitând investigarea modului în care Ceaika a intrat în posesia a 51% companiei. Chirtoacă a dorit să știe care este rolul președintelui Igor Dodon în tranzacție. PG nu a venit cu o reacție deocamdată.

În afară de domeniul audiovizual, Media Invest Service gestionează și portalurile mail.ru, ok.ru în Republica Moldova prin intermediul companiei Media Contact.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău