Conferința „Valorificarea piețelor de export EFTA: oportunități și perspective” | Cristina Ceban: Acordul va intra pe deplin în vigoare în urma ajustării producției și încheierii parteneriatelor de afaceri

  • 24 Septembrie 14:17
Conferința „Valorificarea piețelor de export EFTA: oportunități și perspective” | Cristina Ceban: Acordul va intra pe deplin în vigoare în urma ajustării producției și încheierii parteneriatelor de afaceri

Rep. Moldova avansează în procesul de extindere a exporturilor în țările membre ale Asociației Europene de Liber Schimb (EFTA). La 1 septembrie a intrat în vigoare Acordul de comerț liber cu Islanda, la 1 noiembrie se prevede același lucru pentru Norvegia, iar din aprilie anul viitor acorduri similare sunt preconizate să se aplice cu Elveția și Liechtenstein. Subiectul extinderii piețelor de desfacere pentru mărfurile și produsele moldovenești a fost discutat astăzi, 24 septembrie, la conferința „Valorificarea piețelor de export EFTA: oportunități și perspective”, transmite Radio Chișinău.

”Acordul de comerț liber încheiat cu Asociația Europeană de Liber Schimb, deschide noi oportunități economice pentru Rep. Moldova. Această conferință marchează o etapă importantă pentru stabilirea de noi parteneriate comerciale globale, care ar ajuta Rep. Moldova să avanseze pe calea integrării în UE”, a declarat Directorul Departamentului creștere economică al USAID Moldova, William Trigg.

„Semnarea noului acord de comerț între Republica Moldova și Asociația Europeană a Liberului Schimb a deschis noi uși pentru afacerile moldovenești. Cooperarea cu națiuni care au economii robuste, precum Elveția, Norvegia, Islanda și Liechtenstein,  oferă o piață stabilă cu venituri ridicate, care asigură viitorul economic al Moldovei pe măsură ce aceasta progresează pe calea integrării europene”, a spus William Trigg

„Acordul va intra pe deplin în vigoare în urma ajustării producției și încheierii parteneriatelor de afaceri”, potrivit secretarei de stat la Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Cristina Ceban.

„Avem ratificarea din partea Islandei de la 1 septembrie anul curent. Începând cu 1 noiembrie, acest acord va intra în vigoare și pentru Norvegia și estimativ va intra în vigoare pentru Elveția în luna aprilie a anului viitor”, a declarat Cristina Ceban.

Amintim că în martie curent, Parlamentul a ratificat Acordul de comerț liber cu Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția (EFTA), semnat în iunie 2023. Documentul are scopul de a consolida cooperarea economică între state și de a extinde schimburile comerciale. Potrivit documentului, vor fi eliminate taxele vamale la importurile de produse industriale și vor fi acordate concesii pentru accesul pe piață al produselor agricole.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,6 m/s
Wed
20
Thu
21
Fri
22
Sat
22
Sun
20
Arhivă Radio Chișinău