Conferința „Inteligența Artificială & Big Data”, la Chișinău. Dorin Recean: „Inteligența artificială poate ajuta la creșterea economiei unei țări, dar și la asigurarea securității naționale”

  • 18 Aprilie 13:25
Conferința „Inteligența Artificială & Big Data”, la Chișinău. Dorin Recean: „Inteligența artificială poate ajuta la creșterea economiei unei țări, dar și la asigurarea securității naționale”

La Chișinău astăzi și mâine se desfășoară conferința „Inteligența Artificială & Big Data”, un eveniment care abordează rolul tehnologiilor din domeniul inteligenței artificiale în accelerarea progresului uman. Evenimentul reunește experți, lideri de afaceri, reprezentanți ai sectorului educațional și autorități publice din Statele Unite, Germania, Singapore, Romania, Estonia, Letonia, Polonia, Republica Moldova, transmite Radio Chișinău.

Inteligența artificială poate ajuta la creșterea economiei și a valorii adăugate a unei țări, dar și la creșterea și asigurarea securității naționale, a spus în deschiderea conferitei premierul Dorin Recean. Oficialul a menționat că inteligenta artificială este folosită de apărarea ucraineană în prezent în războiul de agresiune al Rusiei.

Cu părere de rău avem un război nedrept, brutal de agresiune al Rusiei aspra Ucrainei, și vedem cu ucrainenii s-au mobilizat și sunt foarte inovativi în a utiliza inteligența artificială în a conduce operațiuni eficiente. La fel, inteligenta artificială poate fi utilizată în asigurarea securității cibernetice”, a spus Dorin Recean.

Șeful Misiunii USAID în Rep. Moldova, John Riordan,  a vorbit despre utilizarea responsabilă a inteligenții artificiale, dând exemple în care Agenția pe care o conduce implementează aceste sisteme în folosul populației din R. Moldova: 

”În lucrul nostru cu Banca Națională, utilizând sistemele de combatere a spălării banilor, sunt elemente de inteligență artificială. Un alt domeniu în care folosim inteligența artificială este domeniul educației. Cum putem să educăm mai bine populația și antreprenorii din Rep. Moldova în folosirea inteligenței artificiale pentru a-și atinge obiectivele lor economice”, a declarat John Riordan

Inteligența artificială este folosită în prezent în toate sferele, spune Ștefan Baciu, Directorul regional al companiei americane SAS Institute, furnizor de software de analiză avansată a datelor:

”În agricultură de exemplu. Poți roti roada în baza unui algoritm creat de inteligența artificială. În domeniul sănătății, se poate detecta și cu o acuratețe mai precisă boli precum cancerul. În domeniul energetică poți comanda necesarul de energie de a fi consumat așa încât să îți poți folosi mai bine infrastructura”, a precizat Ștefan Baciu.

Conferința „Inteligența Artificială & Big Data” își propune să contribuie la intensificarea cooperării transfrontaliere pe dimensiunea de inovare și dezvoltare. În cadrul evenimentului sunt abordate provocările contemporane și posibilitatea de a valorifica puterea tehnologiei pentru a îmbunătăți calitatea vieții.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău