Conferința donatorilor: Macron pledează pentru un ajutor rapid și eficient, pentru că "viitorul Libanului este în joc"

  • 09 August 2020 17:45
Conferința donatorilor: Macron pledează pentru un ajutor rapid și eficient, pentru că

Puterile mondiale ar trebui să lase deoparte dezacordurile și să sprijine poporul libanez, întrucât însuși viitorul Libanului este în joc după explozia catastrofală care a devastat în urmă cu cinci zile Beirutul, a declarat președintele francez Emmanuel Macron în deschiderea unei videoconferințe de sprijin pentru Liban, pe care a coorganizat-o cu ONU, potrivit Reuters și AFP, preluat de Agerpres.

Economia libaneză, împovărată de datorii, se afla și așa în criză pe fondul epidemiei de coronavirus înaintea exploziei produse marți în portul din Beirut, soldată cu cel puțin 158 de morți și 6.000 de răniți, conform unui nou bilanț. Dar guvernele străine sunt prudente să dea un cec în alb unui guvern perceput de propriul popor ca profund corupt, iar unele sunt îngrijorate de influența Iranului prin grupul șiit Hezbollah, comentează Reuters.

În discursul de deschidere a videoconferinței donatorilor, de la reședința sa de vară din Bregancon, la Borme-les-Mimosas (Var, sudul Franței), Emmanuel Macron a spus că răspunsul internațional la această situație ar trebui să fie coordonat de Națiunile Unite în Liban.

"În pofida diferențelor de viziune, toată lumea trebuie să vina în ajutor Libanului și poporului său", a spus Macron. "Sarcina noastră astăzi este să acționăm rapid și eficient" pentru ca ajutorul să ajungă direct la populație, a lansat el.

Președintele francez a declarat că oferta de asistență include sprijin pentru o anchetă imparțială, credibilă și independentă asupra exploziei din 4 august, ale cărei consecințe a determinat o parte a populației libaneze să iasă în stradă pentru a cere plecarea actualei conduceri de la Beirut.

Șeful statului francez a invitat de asemenea autoritățile libaneze "să acționeze pentru ca țara să nu scufunde și pentru a răspunde aspirațiilor pe care poporul libanez le exprimă în acest moment în mod legitim pe străzile Beirutului. Noi toți trebuie să facem totul împreună pentru ca nici violența și nici haosul să nu poată învinge".

"Or, astăzi, cele care au interes în această divizare și în haos sunt puteri care ar vrea să facă rău poporului libanez", a adăugat el, fără să menționeze vreun nume.

Președintele francez a insistat asupra necesității "unității" comunității internaționale, în pofida "condițiilor geopolitice" din jurul Libanului. El a spus că se așteaptă ca Turcia, care "nu a putut să se alăture videoconferinței" și Rusia să-și aducă sprijinul, la fel ca și Israelul, care "și-a exprimat dorința de a aduce un ajutor".

La cinci zile după explozia din portul din Beirut, care a adâncit prăpastia între o parte a populației și clasa politică, acuzată de neglijență, nepăsare și corupție, Emmanuel Macron a apreciat de asemenea că tragedia de la Beirut a răsunat ca un "tunet".

"A venit timpul pentru trezire și acțiune", a insistat el, solicitând din nou autorităților libaneze "să pună în aplicare reformele politice și economice solicitate de poporul libanez și care să permită comunității internaționale să acționeze eficient alături de Liban pentru reconstrucție".

Această conferință internațională de susținere a Beirutului și poporului libanez are scopul de a mobiliza principalii parteneri internaționali ai Libanului și de a organiza și coordona sprijinul de urgență din partea comunității internaționale.

Pentru moment, Oficiul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) estimează la aproape 120 milioane de dolari sumele necesare pentru a răspunde de urgență necesităților în materie de sănătate, de relocare temporară, protecție, igienă, educație, securitate alimentară și logistică (cu implementarea unor instalații temporare destinate relansării activității în portul din Beirut).

Peste 250.000 de persoane, care au rămas fără adăpost în urma deflagrației din Beirut, sunt "extrem de vulnerabile", potrivit OCHA.

Pagubele materiale se cifrează în miliarde de dolari - o estimare de 15 miliarde a fost avansată de autorități - sumă pe care Libanul, împovărat deja de datorii care depășesc 150% din PIB-ul său, nu va putea să o finanțeze singur.

Emmanuel Macron, primul șef de stat străin care s-a dus la Beirut după explozie, promisese joi să mobilizeze finanțări internaționale, dar a cerut totodată o "reclădire a unei ordini politice noi" în Liban. Angajând un dialog cu libanezi veniți să-l întâmpine, el le-a garantat că ajutorul internațional nu va ajunge "în mâinile corupției".

Videoconferința reunește circa 30 de participanți, între care președintele libanez Michel Aoun și Donald Trump, care a comunicat sâmbătă dimineața prin Twitter că "toată lumea vrea să ajute Libanul". De asemenea participă premierul spaniol Pedro Sanchez, omologul său italian Giuseppe Conte, regele Abdullah al Iordaniei, președintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, precum și reprezentanți ai Uniunii Europene, Chinei, ai Băncii Mondiale, ai Fondului Monetar Internațional și ai Ligii Arabe. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău