Conferința de securitate de la Munchen: Macron va aborda „mijloacele care să asigure înfrângerea Rusiei”

  • 15 Februarie 2023 19:00
Conferința de securitate de la Munchen: Macron va aborda „mijloacele care să asigure înfrângerea Rusiei”

Președintele francez Emmanuel Macron va aborda vineri, 17 februarie, la Conferința de securitate de la Munchen 'mijloacele care să asigure înfrângerea Rusiei' și 'mecanismele' care vor permite în viitor 'garantarea securității' în Europa, a anunțat miercuri Palatul Elysee, citat de Agerpres.

Emmanuel Macron, invitat la Conferința de securitate care se desfășoară în fiecare an în capitala bavareză, va face 'un bilanț al primului an de conflict în Ucraina și cu privire la tot ceea ce a făcut Franța de la agresiunea Rusiei', a indicat președinția franceză.

„Dincolo de mijloacele care să asigure înfrângerea Rusiei și calea de ieșire din criză', președintele francez se va axa pe 'genul de mecanisme ce vor fi necesare pentru a garanta stabilitatea în Europa și care să poată să asigure că așa ceva nu se va mai întâmpla”, a subliniat Palatul Elysee.

Macron și-a atras furia unora dintre partenerii săi europeni, în special din Est, când îndemnase ca Rusia 'să nu fie umilită' și să i se ofere 'garanții de securitate'.

El pune acum un accent mult mai mare pe necesitatea de a sprijini Ucraina 'până la victorie', iar decizia sa din ianuarie de a trimite tancuri ușoare AMX10 Kievului a fost salutată de omologul său ucrainean Volodimir Zelensky ca un semnal important.


'Cred că s-a schimbat. Și s-a schimbat într-adevăr de data aceasta. Până la urmă, el a fost cel care a deschis ușa livrărilor de tancuri' către alți aliați occidentali, a menționat președintele ucrainean cu ocazia vizitei sale la Paris în 8 februarie.

'În chestiunea ce va urma după aceea, după sfârșitul războiului, poziția președintelui Republicii este constantă', subliniază Palatul Elysee: 'Când va veni momentul, și împreună cu ucrainenii, trebuie să putem avea o ieșire curată și negociată din conflict'.

'Când va veni momentul, vom fi gata să facilităm, să ajutăm și să pregătim o negociere', a afirmat o consilieră a președintelui Macron, insistând asupra unității de vedere între cei doi președinți cu privire la acest subiect.

La summitul G20 din Bali, 'președintele Zelenski a făcut propuneri de principiu asupra faptului că, în fine, este pregătit să negocieze și o spune în mod explicit', afirmă aceeași consilieră a șefului statului francez.

Volodimir Zelenski a propus un plan de pace în zece puncte cuprinzând, între altele, reafirmarea de către Moscova a integrității teritoriale a Ucrainei și retragerea trupelor ruse de pe teritoriul acesteia.

În momentul de față, 'nu este timpul potrivit pentru negocieri' -'mai ales nu de partea rusă, dar nici de cea ucraineană', 'ci pentru război de înaltă intensitate', subliniază totodată Palatul Elysee.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:1,54 m/s
Mon
7
Tue
7
Wed
8
Thu
3
Fri
2
Arhivă Radio Chișinău