Conferința de Securitate de la München: Ministrul de Externe al României, Luminița Odobescu, va sublinia necesitatea continuării furnizării unui sprijin solid pentru Republica Moldova

  • 16 Februarie 13:01
Conferința de Securitate de la München: Ministrul de Externe al României, Luminița Odobescu, va sublinia necesitatea continuării furnizării unui sprijin solid pentru Republica Moldova

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu va participa, în perioada 16-18 februarie 2024, la cea de-a 60-a ediție a Conferinței de securitate de la München, context în care va evidenția deteriorarea situației de securitate din regiunea Mării Negre și va pleda pentru sprijinirea Ucrainei și Republicii Moldova, informează MAE.

Agenda MSC 2024 cuprinde teme relevante pentru evoluțiile de securitate actuale, cu accent pe amenințările la adresa securității internaționale generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, cooperarea transatlantică, apărarea europeană, provocări la adresa securității în alte zone, evoluțiile raporturilor multilaterale, crize și conflicte în derulare, noile provocări de securitate, scrie Calea Europeană.

În sesiunile tematice ale reuniunii, ministrul Luminița Odobescu va prezenta evaluările României privind amenințările de securitate actuale, în special pe cele din vecinătatea statului român. Va evidenția deteriorarea situației de securitate din regiunea Mării Negre, cauzată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și va încuraja demersurile Aliaților din cadrul NATO pentru creșterea prezenței în România, ca parte a răspunsului Aliat la amenințările la adresa securității euro-atlantice.

Totodată, se va referi la importanța Summitului NATO din 2024 pentru adaptarea Alianței la amenințările multiple aflate în creștere, din mediul de securitate. Va prezenta, în context, contribuțiile României la asigurarea securității euro-atlantice și internaționale, la 20 de ani de la aderarea la NATO.

Demnitarul român va reconfirma susținerea României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va evidenția sprijinul multidimensional acordat acestei țări. De asemenea, va sublinia necesitatea continuării furnizării unui sprijin solid pentru Republica Moldova în vederea contracarării presiunilor la adresa stabilității sale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău