Conferința de securitate de la München | Detalii despre subiectele abordate și participanți

  • 15 Februarie 2019 11:53
Conferința de securitate de la München | Detalii despre subiectele abordate și participanți

În capitala Bavariei, la München, începe vineri ediția de anul acesta a Conferinței de securitate, eveniment la care participă zeci de președinți, premieri și miniștri din întreaga lume, alături de sute de experți în politici de securitate.

Nu numai numărul foarte mare al participanților de rang înalt, ci și subiectele discutate transformă conferința în centrul politicii mondiale într-un moment în care ordinea globală stă să se dezvolte, după cum s-a exprimat zilele trecute directorul conferinței, Wolfgang Ischinger.

Ediția de anul acesta a conferinței de securitate de la München este cea mai importantă și mai mare din istoria reuniunii, a afirmat directorul evenimentului, Wolfgang Ischinger, fost ambasador german în SUA, făcând trimitere atât la numărul participanților, cât și la problemele globale care vor face obiectul consultărilor de la Hotelul Bayerischerhof.

Subliniind că dialogul internațional este cel puțin la fel de important în prezent cum a fost în timpul Războiului Rece, cancelarul german Angela Merkel a anunțat că va reitera la München importanța cooperării la nivel global.

„Există o serie de subiecte importante. Pentru mine, esențială este întrebarea cum dorim să colaborăm. În discuție se află multilateralismul, respectiv convingerea că împreună avem mai mult de câștigat. Mă voi implica la conferința de securitate de la München pentru menținerea și extinderea structurilor multilaterale”, a declarat Angel Merkel. 

Angela Merkel nu va beneficia însă de sprijinul președintelui francez, Emmanuel Macron, care și-a anulat prezența în Bavaria, invocând priorități de politică internă, în contextul în care apariția tandemului Merkel-Macron urma să fie punctul culminant al reuniunii și un mesaj de unitate franco-germană în fața protecționismului american Donald Trump.

Germania va fi de asemenea reprezentată de Haiko Maas, ministrul federal de externe și Ursula von derLeier, ministrul federal al apărării.

Foarte așteptat este și discursul vicepreședintelui american, Mike Pence, care ar putea evidenția, o dată în plus, actualele clivaje transatlantice, generate nu doar de nemulțumirea SUA la adresa Germaniei, care nu ar investi suficient în apărare, ci și de modurile diferite în care Europa și SUA abordează Iranul.

De menționat că, deși era dată ca sigură participarea premierului israelian, Benjamin Netanyahu, la conferința de securitate, acesta nu va merge în Germania, ci la conferința de la Varșovia, organizată de SUA și dedicată Orientului Apropiat, eveniment despre care Teheranul afirmă că ar avea caracter anti iranian.

Wolfgang Ischinger afirmă că participarea unui număr mare de congresmani americani la conferință, inclusiv a președintelui Camerei Reprezentanților din Congres, Nancy Pelosi, adversar neobosit al președintelui Donald Trump, ar putea detensiona întrucâtva dialogul transatlantic.

În centrul atenției celor câteva sute de politicieni de rang înalt, reprezentanți ai industriei apărării, mediului de afaceri și ai celui academic se vor afla subiecte precum: Brexitul, conflictul din Ucraina, relațiile internaționale după dispariția

Tratatului INF, războiul din Siria, relațiile sino-europene sau politica enrgetică europeană. Întrucât conferința de securitate de la München nu este un eveniment guvernamental oficial, în cadrul ei nu sunt luate decizii de natură obligatorie.

De asemenea, nu este publicat niciun document final comun la sfârșitul reuniunii de trei zile.

Organizatorii subliniază însă că reuniunea este o piață de idei, o platformă pentru inițiative și abordări diplomatice oficiale și neoficiale.

Menționăm că președintele R. Moldova, Igor Dodon, participă la Conferința de securitate de la München.

Sursa: RRA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău