Conferința de la Munchen: Von der Leyen afirmă că UE poate rezista fără gaz din Rusia

  • 19 Februarie 2022 12:11
Conferința de la Munchen: Von der Leyen afirmă că UE poate rezista fără gaz din Rusia

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat sâmbătă, la Conferința pentru Securitate de la Munchen, că Uniunea Europeană și-a încheiat pregătirile pentru eventualitatea sistării livrărilor de gaze din Rusia, transmite dpa, potrivit Agerpres.

"Astăzi pot spune că, chiar și în cazul unei întreruperi complete a alimentării cu gaz din Rusia, suntem în siguranță iarna aceasta", a declarat șefa executivului european.

Ea a lansat acuzații grave la adresa companiei ruse Gazprom, susținând că aceasta "încearcă în mod intenționat să stocheze și să livreze cât mai puțin, în timp ce prețurile și cererea cresc vertiginos".

În UE au existat timp ce câteva săptămâni temeri că actualul conflict între Rusia și Occident legat de pericolul unei invazii ruse în Ucraina ar putea perturba alimentarea cu gaze, reamintește dpa. Până recent, UE își asigura cu ajutorul gazelor doar 24% din necesarul de energie, iar 90% din gaze proveneau din import, conform datelor Comisiei Europene. Din totalul importurilor respective, 40% proveneau de la Gazprom.

La Munchen, von der Leyen a mai apreciat că amenințările Rusiei la adresa Ucrainei ar putea modifica întregul sistem internațional. Ea a avertizat că gândirea Moscovei, care ține de "un trecut întunecat", i-ar putea costa pe ruși prosperitatea viitoarea. "Lumea a urmărit uluită cum ne confruntăm cu cea mai mare concentrare de trupe pe pământul Europei de după zilele negre ale Războiului Rece", a declarat președinta CE, citată de Reuters. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău