Conferință cu ocazia marcării a 75 de ani de la anexarea de către URSS a Basarabiei
-
12 Iunie 2015 20:48
O conferință științifică dedicată marcării a 75 de ani de la anexarea de către Uniunea Sovietică a Basarabiei, Nordului Bucovinei și a Ținutului Herța se desfășoară în aceste zile la Chișinău.
Manifestarea reunește istorici, filologi, oameni de cultură, de pe ambele maluri ale Prutului.
Consecințele raptului Basarabiei asupra Bisericii Ortodoxe Române, primul an de ocupație sovietică, refugiații din Basarabia și Nordul Bucovinei în perioada ce a urmat Ultimatumului sovietic și cedărilor teritoriale din iunie 1940, sunt doar câteva dintre comunicările științifice care au fost prezentate în cadrul conferinței. Consecințele ocupației sovietice a teritoriilor românești sunt tragice, ne-a menționat părintele Petru Buburuz.
”Știm ce a urmat după asta, și război și foamete, și deportări și arestări și împușcări. Acum parcă se repetă perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Tot așa se începe cum a început Hitler. Se încearcă de a băga zâzanie între oameni, de a-i împărți și a-i ocupa câte puțin. Dar sperăm că Dumnezeu are ale planuri, și pentru noi și pentru cei oropsiți ca ucrainenii și pentru ruși să îi aducă pe altă cale ”, a declarat Petru Buburuz.
Pe lângă tragismul legat de ruperea de la Patria Mamă, deportările și terorizarea populației băștinașe de către autoritățile sovietice, ocupația sovietica marchează și acum existența basarabenilor, a menționat doctorul în filologie Vlad Pohilă.
”Evenimentul acesta a marcat de 75 de ani existența basarabenilor provocând niște mutații în conștiință, în mentalitate, în comportament. Mulți sunt încă dominași de spaima, de frica ocupanților sovietici. Mulți au fost nevoiți să se conformeze și au renunțat într-un fel sau altul la valorile naționale, limba a fost stricată, rusificată, istoria a fost cu totul falsificată”, a declarat Vlad Pohilă.
La rândul său profesorul universitar doctor Ioan Agrigoroaiei, originar din Basarabia, refugiat în România în primii ani după ocupație susține că în aceste condiții de instabilitate în plan regional, Uniunea Europeană este salvarea românismului.
”Nu sunt diplomat, nu sunt om politic dar cred că trebuie un efort conjugat. Toți românii indiferent unde se află în România de astăzi, în Republica Moldova de astăzi, și ea trunchiată din păcate, să fie conștienți că intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, este importantă nu doar pentru această țară ci pentru întreaga românime”, a declarat Ioan Agrigoroaiei.
Amintim că la 28 iunie 1940 Basarabia și Nordul Bucovinei au fost invadate de trupele sovietice. Zeci de mii de oameni – funcționari publici, fruntași ai partidelor politice, preoți și intelectuali, profesori școlari și oameni simpli – au fost nevoiți să ia drumul exodului peste Prut, pentru a se salva de urgia stalinistă. În Basarabia, Nordul Bucovinei și Ținutul Herța s-a instaurat un regim sovietic de ocupație, opresiv și represiv.