Conferința anuală OCC, organizată în premieră în R. Moldova

  • 04 Octombrie 2019 11:16
Conferința anuală OCC, organizată în premieră în R. Moldova

Conferința anuală de planificare a activităților conform Conceptului Capabilităților Operaționale (Operational Capability Concept - OCC) se desfășoară, în perioada 30 septembrie – 4 octombrie curent, la Chișinău.  Evenimentul, organizat în premieră în R. Moldova, reunește 71 de reprezentanți ai Ministerelor Apărării din țările care au aderat la conceptul OCC, comunică Ministerul Apărării.

Prezent la ceremonia de deschidere a conferinței, locțiitorul șefului Marelui Stat Major, colonel Octavian Varzari, a declarat că verificarea și certificarea subunităților Armatei Naționale în conformitate cu OCC este o condiție obligatorie pentru participarea în operațiuni externe de menținere a păcii, obiectiv inclus în toate documentele strategice. „Toate cele 11 contingente detașate în operațiunea KFOR din Kosovo, începând cu anul 2014, au fost evaluate conform programului OCC și au primit calificativul „gata pentru misiune”. Pentru noi este important să corespundem criteriilor de participare și ne pregătim cu multă seriozitate pentru acest test, instruindu-ne zilnic, atât în poligoanele din țară, cât și de peste hotare, în cadrul exercițiilor multinaționale”, a spus colonelul Varzari.

 Potrivit locotenent colonelului Sorin Bacalu din cadrul Direcției Instruire și Doctrine, cei 71 de participanți analizează activitățile desfășurate de țările partenere în anul curent și le coordonează  pe cele planificate pentru următorii trei ani. Totodată, sunt  abordate subiecte referitoare la schimbul de experiență efectuat de evaluatorii străini și noile standarde de evaluare OCC.

Ministerul Apărării menționează că, în iunie curent, au fost evaluate, conform conceptului OCC, două companii de infanterie motorizată din cadrul Brigăzilor de infanterie motorizată “Moldova” și “Dacia” de către 71 de evaluatori internaționali din 22 de țări: Norvegia, Azerbaidjan, Germania, Moldova, România, Georgia,Ucraina, Austria, Finlanda, Spania, Bosnia și Herțegovina, Croația, Franța, Marea Britanie, Qatar, Italia, Canada, SUA, Macedonia de Nord, Suedia și Iordania.

 Următoarea evaluare este planificată pentru luna iunie 2020 și se va desfășura în cadrul exercițiului „Scutul Păcii”.

OCC este un instrument de colaborare în cadrul programului Parteneriat pentru Pace, care are ca scop implementarea standardelor occidentale în instruirea și evaluarea subunităților declarate. OCC oferă Republicii Moldova posibilitatea de a participa la operațiuni multinaționale de menținere a păcii.

Armata Națională a aderat la OCC în 2008.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău