Conferința AgTech 2024. „Republica Moldova trebuie să implemente noi tehnologii pentru o agricultură competitivă și costuri de producție mai mici”

  • 05 Martie 14:59
Conferința AgTech 2024. „Republica Moldova trebuie să implemente noi tehnologii pentru o agricultură competitivă și costuri de producție mai mici”

Pentru o agricultură competitivă și costuri de producție mai mici, R. Moldova trebuie să implementeze noi tehnologii, au subliniat oficiali și experți în cadrul conferinței AgTech, care s-a desfășurat azi la Chișinău.

Pentru al cincilea an consecutiv, conferința AgTech a adunat la Chișinău cei mai buni experți regionali în tehnologie, agricultori, organizații și companii menite să ofere suport pentru dezvoltarea și digitalizarea sectorului agricol în Rep. Moldova.  Evenimentul a fost dedicat promovării, performanței, tehnologiilor și inovațiilor în agricultură.

Secretarul de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, a subliniat necesitatea investițiilor în cercetare și inovare, pentru că fără tehnologie Rep. Moldova nu poate fi competitivă în domeniul agricol

„Cu tehnologiile noi am putea face diferența, deoarece cu ajutorul lor noi am putea obține niște costuri de producție mai mici, am putea fi mai rezilienți, putem să automatizăm anumite lucruri și putem să investim în semințe de calitate. Acum noi trebuie să preluăm tehnologiile care sunt deja existe și accesibile și să le implementăm. Statul prin intermediul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare subvenționează nemijlocit toate tehnologiile moderne, tehnicile și echipamentele. Noi suntem deschiși la examinarea diferitor propuneri în politica de subvenționare și în politica de modificare a cadrului normativ.”, a declarat Vasile Șarban.

Directorul adjunct al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, Olivier Burki, a exprimat angajamentul continuu al Elveției de a sprijini aceste domenii vitale pentru R. Moldova:

„Agricultura este un sector cheie în Rep. Moldova -  aceasta este responsabilă de 11% din PIB, 21% din angajarea forței de muncă totale și 45% din exporturile totale ale țării, dar știm că sunt unele constrângeri, pentru că sectorul rămâne cu rezultate destul de joase în ceea ce privește productivitatea. Elevația ca un partener de lungă durată a Rep. Moldova va continua să sprijine sectorul agricol în aceste domenii importante. Vom subvenționa și facilita comerțul, în special în contextul acordului Rep. Moldova de lider schimb cu UE. Inovația, digitalizarea și tehnologiile sunt domenii-cheie în promovarea unei creșteri durabile și inclusive a sectorului agricol a Rep. Moldova”, a declarat Olivier Burki. 

Energia regenerabilă poate contribui semnificativ la diminuarea costurilor pentru fermieri și reducerea facturilor la energia electrică, spune, Sergiu Istratii, manager în cadrul unei companii de producere a centralelor solare:

„Sunt convins că v-ați întrebat cum să creșteți valoarea produsului final, ca să facă parte din reducerea facturilor din energia electrică, soluția este singura – implementarea centralelor solare în afacere. Cazurile din sectorul agricol ocupă un loc important în portofoliul nostru, oportunități pentru fermieri și agricultori sunt foarte mari. Energia solară poate alimenta toate aparatele electrice dispozitivele, sistemele electrice fie că este vorba de un sistem de irigare sau de un incubator”, a explicat Sergiu Istratii.       

Conferința AgTech este organizată anual pentru a promova afacerile și inițiativele agricole, cu accent pe digitalizare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău