Confederația Națională a Patronatului: 20 de ani de activitate
-
23 Aprilie 2016 11:04
De două decenii Confederația Națională a Patronatului din R. Moldova acționează pentru promovarea intereselor și dezvoltarea antreprenoriatului din țară, au fost de acord organizatorii și invitații festivității organizate cu prilejul celei de-a XX-a aniversări a CNPM, desfășurată la Palatul Republicii, notează IPN.Președintele CNPM Leonid Cerescu a relevat că lansarea CNPM a fost…
De două decenii Confederația Națională a Patronatului din R. Moldova acționează pentru promovarea intereselor și dezvoltarea antreprenoriatului din țară, au fost de acord organizatorii și invitații festivității organizate cu prilejul celei de-a XX-a aniversări a CNPM, desfășurată la Palatul Republicii, notează IPN.
Președintele CNPM Leonid Cerescu a relevat că lansarea CNPM a fost dictată de apariția în Republica Moldova a unei „noi orânduiri constituționale - economia de piață”
„Participanți activi la economia de piață sunt întreprinderile, ale căror interese trebuie să fie propulsate. Adresez mulțumiri celor 5 asociații patronale, care au fondat CNPM. Fondatorii au avut credința că pe măsură afirmării normelor statului de drept și ale economiei de piață, rolul CNPM va fi tot mai important. Timpul a demonstrat că principiile puse la baza CNPM au fost corecte. Cred că experiența noastră de a nu ne implica politic și a ne axa pe interesele întreprinderilor poate servi drept exemplu și pentru alte structuri patronale”, a specificat Cerescu.
„În această perioadă mule lucruri, din lipsă de experiență, au fost făcute intuitiv. Dar cu trecerea anilor, CNPM a devenit o forță capabilă să participe și să-și asume responsabilitatea la elaborarea și realizarea strategiilor și programelor de stat privind dezvoltarea țării”, a adăugat președintele CNPM.
Cerescu a spus că în 20 de ani au fost depuse eforturi mari pentru a consolida mișcarea patronală într-un organism reprezentativ la nivel național și internațional. „A crescut credibilitatea Confederației în fața oamenilor de afaceri. Din 1997 CNPM este membră a Organizației Internaționale a Patronilor, colaborează activ cu Organizația Internațională a Muncii, cu alți parteneri internaționali. Multe s-au făcut, dar și mai multe urmează să se facă. Pentru că membrii CNPM își mențin această calitate doar dacă se obțin realizări concrete”, a spus Cerescu.
Premierul Pavel Filip a evidențiat rolul CNPM în facilitarea colaborării dintre comunitatea de afaceri și autoritățile statului pe toate platformele de consultare existente. Prim-ministrul a subliniat rolul de partener social al CNPM în dialogul cu Guvernul, care permite actualizarea permanentă a politicilor elaborate de executiv.
„Acest dialog trebuie să genereze soluțiile unor probleme apărute și predictibilitatea pe care mediul de afaceri le solicită. CNPM a demonstrat pe parcursul a 20 de ani de activitate că este un partener de dialog de încredere. Este cu adevărat structura cea mai reprezentativă a patronatelor din Republica Moldova. Îndemn oamenii de afaceri să se asocieze sub umbrela Confederației pentru a fi mai elocvenți în dialogul cu Guvernul și autoritățile publice”, a afirmat premierul.
Prim-ministru s-a referit la contribuția CNPM în crearea condițiilor de activitate ale agenților economici, cum ar fi instituirea moratoriului pe controalele de stat, reducerea numărului de acte permisive și licențe, instituirea „Ghișeului unic” la eliberarea acestora, reformarea organelor cu funcții de control, optimizarea procedurilor de raportare.
Șeful Delegației UE la Chișinău Pirkka Tapiola a subliniat aportul CNPM la redefinirea relațiilor de muncă, în conformitate cu noile condiții economice.
„Calea aleasă de Republica Moldova presupune armonizarea legislației și practicelor de lucru a întreprinderilor la standardele europene. Cred că în acest sens contribuția CNPM va fi una substanțială, la fel ca și cea așteptată din partea membrilor ei pentru pătrunderea pe piața europeană”, a subliniat Tapiola.
Confederația Națională a Patronatului din Moldova întrunește 21 membri, dintre care 15 federații și asociații patronale care reprezintă peste 5000 de întreprinderi cu circa 450 mii de salariați.