Conexiunea panourilor fotovoltaice la sistemul național de electricitate a fost simplificată

  • 09 Septembrie 2022 12:11
Conexiunea panourilor fotovoltaice la sistemul național de electricitate a fost simplificată

Conexiunea panourilor fotovoltaice la sistemul național de electricitate a fost simplificată, a anunțat secretarul de stat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan, transmite IPN.

În luna iulie, Guvernul și Parlamentul au aprobat o serie de amendamente la cadrul normativ, care reduc termenele și costurile în cazul consumului propriu. „În plus, Guvernul va pune la dispoziție în curând un program de suport adresat consumatorilor vulnerabili, denumit Casa verde fotovoltaică”, a adăugat Constantin Borosan, citat într-un comunicat de presă.

„Avem panouri solare cu o capacitate de generare a 9,75 kW și asta ne ajunge pentru tot consumul de energie al casei, inclusiv pentru încălzire. De când am dat în exploatare centrala, nu mai avem cheltuieli pentru energia electrică. Înainte achitam lunar în jur de 800-1 000 lei”, spune Dumitru Petrari, din satul Pepeni, primul gospodar din localitate care și-a instalat panouri solare pe acoperișul casei.

La sfârșitul anului 2021, la rețeaua națională de energie electrică erau conectate, după principiul contorizării nete, peste 400 de instalații de energie regenerabilă. Contorizarea netă presupune că energia electrică generată de producătorii casnici este livrată în rețea ziua, când este în surplus. Noaptea este consumată energie din rețea, iar la sfârșit de lună se face bilanțul producerii și a consumului de energie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău