Conducerea țării adresează condoleanțe familiei lui Mihai Curagău

  • 26 Decembrie 2016 11:22
Conducerea țării adresează condoleanțe familiei lui Mihai Curagău

Conducerea Republicii Moldova adresează condoleanțe familiei lui Mihai Curagău. Necrologul este semnat de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, premierul Pavel Filip și de către ministra culturii, Monica Babuc, transmite IPN.

„Exprimăm sincere condoleanțe familiei, rudelor, prietenilor artiștilor-colegi și tuturor celor care l-au cunoscut și l-au prețuit. Dumnezeu să-l odihnească în pace”, se menționează în necrolog.

Mihail Curagău s-a născut la 15 august 1943, în satul Bălănești, raionul Nisporeni. Își face studiile la specialitatea actorie teatru și film la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chișinău. Debutează ca actor în filmul lui Gheorghe Vodă „Se caută un paznic”, realizat în anul 1967 la studioul cinematografic „Moldova-film”. Ulterior actorul colaborează cu regizori de prestigiu printre care Emil Loteanu, Vasile Pascaru, Igor Cobâleanschi și realizează peste 40 de roluri în filme de producție autohtonă și străină.

Actorul a avut o prezență remarcabilă în viața teatrală a Moldovei. De-a lungul unei jumătăți de secol, el a fost actor la Teatrul muzical-dramatic „A.S. Pușkin” (azi – Teatrul Național „Mihai Eminescu”), iar din 1990 până în prezent la Teatrul „Satiricus” din Chișinău, cu trupa căruia a jucat pe scene din mai multe țări ale lumii.

Personajele create de Mihai Curagău sunt apreciate pentru firescul, veridicitatea ce le caracterizează, actorul imprimându-le trăsăturile, șarmul eului său original. Mihai Curagău a fost unul dintre fondatorii „Teatrului de miniaturi” de la Televiziunea Națională, unde s-a produs în peste 100 de scheciuri și scenete. A jucat, de asemenea, în zeci de spectacole televizate și radiofonice, a dublat peste 40 de roluri în filme.

Pentru meritele sale de excepție lui Mihai Curagău i-au fost acordate numeroase premii naționale, titluri onorifice, inclusiv cel de Artist al Poporului, înalte distincții de stat, devenind cavaler al Ordinului Republicii.

Cunoscutul și îndrăgitul actor Mihai Curagău, personalitate marcantă a culturii naționale, s-a stins din viață pe 24 decembrie. Actorul va fi condus pe ultimul drum astăzi, 26 decembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:2,57 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Arhivă Radio Chișinău