Conducerea Republicii Moldova transmite condoleanțe familiei lui Alexandru Moșanu

  • 08 Decembrie 2017 15:51
Conducerea Republicii Moldova transmite condoleanțe familiei lui Alexandru Moșanu

Conducerea țării adresează condoleanțe familiei îndurerate și tuturor celor care l-au prețuit pe Alexandru Moșanu. „Am primit cu profundă tristețe vestea încetării din viață a primului președinte al Parlamentului Republicii Moldova, Alexandru Moșanu.

Alexandru Moșanu s-a afirmat ca un remarcabil istoric, profesor universitar și doctor abilitat în științe istorice. A fost un participant activ la schimbările majore ale țării noastre din momentul obținerii independenței și a jucat un rol important în consolidarea proceselor democratice în Republica Moldova”, se menționează în necrologul semnat de președintele țării, Igor Dodon, președintele Parlamentului, Andrian Candu și premierul Pavel Filip, transmite IPN.

În calitate de președinte al Parlamentului (1990-1993) și de deputat (1990-1998), Alexandru Moșanu rămâne una dintre figurile marcante din istoria Republicii Moldova. Pentru contribuția sa în dezvoltarea democrației și a principiilor statului de drept, Alexandru Moșanu a fost decorat cu cea mai înaltă distincție a Parlamentului, Medalia Democrației.

Și Ambasada României în Republica Moldova și-a exprimat adâncul regret pentru trecerea în eternitate a marelui om politic, istoric, fostului președinte al Parlamentului Republicii Moldova, Alexandru Moșanu. „Pierdem astăzi un susținător neobosit al cauzei naționale și europene în Republica Moldova. Exprimăm sincere condoleanțe și regrete familiei, rudelor, prietenilor și tuturor apropiaților”, se arată în mesajul misiunii diplomatice.

Alexandru Moșanu s-a născut la data de 19 iulie 1932 în comuna Braniște, județul Bălți, pe atunci parte a Regatului României. A studiat la Facultatea de Istorie. Între anii 1957-1976, a lucrat în cadrul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei. Din anul 1976, și-a desfășurat activitatea didactică la Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova. În perioada 1989-1990, deține funcția de președinte al Asociației Istoricilor din Moldova. Începând din anul 1994 este redactor-șef al revistei de istorie și cultură Destin Românesc. Alexandru Moșanu este profesor universitar, doctor abilitat în științe istorice și membru de onoare al Academiei Române din anul 1993. Pentru activitatea sa a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Mare Ofițer.

Alexandru Moșanu s-a stins din viață joi, 7 decembrie, la vârsta de 85 de ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina credinței
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău