Conducerea CEC Găgăuzia susține că sesizarea IGP nu conține dovezi

  • 12 Mai 2023 09:42
Conducerea CEC Găgăuzia susține că sesizarea IGP nu conține dovezi

Comisia Electorală Centrală de la Comrat urma să se pronunțe joi, 11 mai, pe marginea sesizării Inspectoratului General al Poliției cu privire la pretinse acțiuni de corupere a alegătorilor admise de către stafful Partidului politic Șor. Ședința nu a avut loc din lipsă de cvorum. Dar președinta Comisiei, Iana Covalenco, a declarat că dovezi nu există.

Contactată de IPN, Iana Covalenco nu a răspuns la telefon. Presa locală scrie că președinta Comisiei de la Comrat a făcut declarații cu privire la răspunsurile pe care urma să le dea CEC de la Comrat pe marginea sesizării IGP. Potrivit ei, aceasta are caracter informativ și nu conține dovezi.

Cât despre sesizarea Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, Iana Covalenco a declarat că legislația electorală a Găgăuziei nu limitează persoana fizică să doneze doar un salariu mediu lunar, după cum a invocat CEC. „Conform prevederilor CEC a autonomiei (UTA Găgăuzia), persoana fizică poate dona nu mai mult de șase salarii medii lunare”, afirmă Iana Covalenco.

Duminică Centrul Național Anticorupție a anunțat despre efectuarea mai multor percheziții într-un dosar de corupere a alegătorilor de către reprezentanții unei formațiuni politice pentru a-i determina să voteze un concurent electoral la alegerile din UTA Găgăuzia. Din probatoriul administrat, s-a stabilit că pentru determinarea unui număr de 30 de alegători de a vota candidatura Partidului Șor, fiecare activist era remunerat cu 15 000 de lei. Printre încălcările incriminate reprezentanților staffului electoral al candidatei Partidului Șor se numără transportarea organizată contra plată a alegătorilor la secțiile de votare, plasarea afișajului electoral în locuri nepermise, dar și acceptarea unor mijloace bănești despre care se presupune că au fost primite de un grup criminal organizat, acestea, nefiind declarate la CEC. Potrivit CNA, nu a fost reținută nici o persoană.

Duminică, 14 mai, în UTA Găgăuzia urmează să fie organizat turul II pentru alegerea bașcanului. Aceasta după ce la scrutinul din 30 aprilie niciunul dintre cei opt candidați nu a întrunit mai mult de jumătate din numărul de voturi. În turul II se vor duela concurenții electorali cu cele mai multe voturi – Grigorii Uzun, care a candidat independent, dar are susținerea Partidului Socialiștilor, și Evghenia Guțul, candidata Partidului politic Șor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău