Conducători ai AIPA, cercetați pentru deturnarea fondurilor de asistență externă și de stat și perceperea unor comisioane de milioane de la companii agricole

  • 28 Mai 2021 10:20
Conducători ai AIPA, cercetați pentru deturnarea fondurilor de asistență externă și de stat și perceperea unor comisioane de milioane de la companii agricole

Centrul Național Anticorupție și procurorii Procuraturii Anticorupție instrumentează o cauză penală, începută la 4 ianuarie 2021 pe faptul abuzului de serviciu, comis de un grup de persoane publice din cadrul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Funcționarii sunt suspectați că, prin înțelegere prealabilă cu beneficiarii de subvenții și alți terți, au constituit un grup, prin intermediul căruia au obținut venituri ilicite din Fondul de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR), precum și din alte surse externe. Schema de obținere a mijloacelor financiare rezulta în evaluarea pozitivă și aprobarea pentru achitare de către AIPA a cererii de acordare a subvenției, contrar normelor legale, se arată în comunicatul CNA.

Potrivit materialelor de urmărire penală, s-a stabilit că, în perioada 2019 – până în prezent, factori de decizie ai Direcției autorizarea plăților a AIPA, împreună cu alți conducători de nivel înalt ai Agenției,  ar  fi achitat subvenții din FNDAMR și din proiecte de asistență financiară externă (peste 100 de milioane de lei), inclusiv de la Banca Mondială,  unor solicitanți care nu corespund condițiilor obligatorii și criteriilor de eligibilitate. În urma documentării cazului, s-a stabilit că mai multe companii beneficiare de subvenții sunt conduse de rude și interpuși, care se află în conflict de interese cu funcționarii publici responsabili de autorizarea plăților. De asemenea, s-a constatat că mai multe companii au beneficiat de subvenții, contrar normelor legale, după ce au acceptat să transmită unor responsabili ai AIPA un comision de 10 la sută din valoarea subvențiilor obținute.

Reieșind din probele administrate la faza de urmărire penală, în această dimineață, ofițerii CNA și procurorii anticorupție au descins cu percheziții la  birourile și domiciliile angajaților din cadrul AIPA, dar și la oficiile întreprinderilor și gospodăriilor țărănești care au beneficiat de subvenții și care au fost favorizați de către angajații din cadrul AIPA. Astfel, au fost efectuate acțiuni de urmărire penală la birourile și domiciliile șefului adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, șefului Direcției autorizare plăți și  șefului Direcției administrare și aprobarea proiectelor, dar și la biroul directorului executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova. Totodată, sediile a 17 întreprinderi, care au beneficiat de subvenții, au fost supuse perchezițiilor. Este vorba despre întrerpinderi și gospodării țărănești cu sediile la Chișinău, Râșcani, Dondușeni, Anenii-Noi, Strășeni, Comrat, Florești, Nisporeni, Telenești și Orhei. Ofițerii CNA și procurorii au ridicat probe relevante pentru cauză între care: suporturi electronice de stocare a datelor informatice, documente, înscrisuri, corespondență, înscrieri de ciornă  dosare de subvenționare, precum și mijloace bănești.

Toate persoanele urmează să fie audiate de procurori și CNA.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău