CONDIȚIILE Uniunii Europene pentru RELUAREA finanțării R. Moldova

  • 09 Iulie 2015 16:49
CONDIȚIILE Uniunii Europene pentru RELUAREA finanțării R. Moldova

Uniunea Europeană a prezentat pe 8 iulie, oficial, condiţiile pentru deblocarea finanţării Republicii Moldova.

Astfel, pentru a primi bani din exterior guvernarea de la Chișinău trebuie să formeze cât mai rapid o coaliţie de guvernare, să instituie un nou Executiv și să reia în regim de urgenţă negocierile cu FMI. Chiar și în cazul în care autoritățile se vor conforma cerințelor Uniunii Europene, Republica Moldova va primi banii cel mai devreme în luna februarie 2016, fapt ce va genera noi majorări de taxe și impozite, consideră experții. 

Într-un mesaj, publicat pe pagina oficială a Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, se precizează că principala condiţie în vederea deblocării asistenţei financiare este formarea în regim de urgență a unei coaliţii de guvernare, instituirea unui nou Executiv care să reia cât mai rapid negocierile cu FMI pentru semnarea unui nou memorandul. Mai mult, se menționează în documentul citat, sprijinul bugetar va fi reluat în cazul în care Republica Moldova va îndeplini prevederile din acordurile semnate anterior în mai multe domenii. Este vorba despre obiectivele politicii sectoriale, stabilitatea macro-financiară, precum şi respectarea principiilor de supraveghere şi transparenţă bugetară.

Oficialii europeni au mai atras atenția asupra problemelor din sectorul bancar din Republica Moldova, manifestându-și îngrijorarea în privinţa instabilităţii financiare.

Ex-ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruţă, este însă de părere că Republica Moldova a ratat şansele pentru creditarea externă în anul curent. În cadrul unei emisiuni la postul național de televiziune, el a declarat că unicul lucru care poate să-l mai facă guvernarea este să salveze asistenţa financiară pe care ar putea s-o primească cel mai devreme prin ianuarie-februarie 2016. 

„Lipsa unui program cu FMI şi lipsa unei echipe guvernamentale fac imposibile negocierile privind reluarea finanţării externe. Chiar și în cazul unui Executiv funcțional, delegația FMI ar putea veni în Republica Moldova abia pe la mijlocul lui septembrie, iar o decizie favorabilă a Biroului Director al FMI ar putea fi luată cel mai devreme în ianuarie sau februarie 2016”, a declarat Veaceslav Negruță. 

De lipsa finanțării externe vor fi afectați în primul rând cetățenii simpli, care vor fi nevoiți să facă față unor majorări de taxe și impozite, metodă care va fi folosită de autorități pentru a suplini deficitul bugetar în creștere, consideră expertul economic, Alexandru Fală.

„Lipsa banilor din exterior va obliga autoritățile să taie din cheltuieli și să strângă și mai tare cureaua. Însă pe lângă diminuarea cheltuielilor, cel mai probabil  vor fi operate o serie de modificări la politica bugetar-fiscală, fiind majorate o serie de taxe și impozite. Însă lipsa banilor din partea UE e un lucru mai puțin grav, după părerea mea, decât problemele pe care le are Republica Moldova pe interior, și anume un sistem oligarhic corupt, care își pune interesele personale mai presus decât interesele statului”, a declarat Alexandru Fală.

Amintim că Uniunea Europeană planificase pentru acest an o finanţare de aproape 41 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Banii urmau să fie alocaţi sub formă de sprijin financiar în mai multe domenii, inclusiv pentru reformarea justiţiei și combaterea corupţiei.

În total, finanțarea externă în 2015, inclusă în bugetul de stat, era de peste 240 de milioane de euro, sau circa 5% din PIB.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
-1,94 °C
cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:2,1 m/s
Sun
4 °C
Mon
5 °C
Tue
6 °C
Wed
4 °C
Thu
-0 °C

Curs oficial BNM 07 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3855 -0.0000
USD 17.4778 -0.0000
RON 4.0577 -0.0000
UAH 0.7329 -0.0000
RUB 0.2737 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău