Condiții meteo complicate. Autoritățile se mobilizează

  • 06 Ianuarie 2016 18:35
Condiții meteo complicate. Autoritățile se mobilizează

Premierul interimar Gheorghe Brega a convocat miercuri, 6 ianuarie, o ședință în vederea pregătirii serviciilor pentru ninsorile abundente care sunt prognozate în următoarele zile.

Ministrul Transportului și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a anunțat că pentru lucrările de deszăpezire a drumurilor sunt antrenate 483 de mașini.

„Pentru combaterea lunecușului în sezonul de iarnă sunt necesare 80 de mii de tone de material antiderapant, în stocurile S.A. Drumuri sunt 54,8 mii tone de antiderapant. Până în prezent au fost utilizate 4 mii de tone. Sunt instalate 40 de camere video pentru monitorizarea circulației pe timp de iarnă. În conlucrare cu Inspectoratul de patrulare vor fi întreprinse măsuri pentru a nu admite blocarea drumurilor. De la 1 decembrie 2015 funcționează în regim non-stop Serviciul de administrare de stat a drumurilor”, a precizat Iurie Chirinciuc.

Ministrul de Interne, Oleg Balan, a comunicat că Serviciul Situații Excepționale a pregătit vehicule de tracțiune, generatoare pentru curent electric și corturi.

„Au fost pregătite 155 vehicule tracțiune repartizate pe zone, generatoare pentru curent electric, tunuri de încălzire pe combustibil și 321 de corturi. Centrul de dirijare a situațiilor excepționale este gata să lucreze 24 de ore, în caz de necesitate”, a declarat Oleg Balan.

Totodată, potrivit ministrului Oleg Balam, este concentrată tehnică de deszăpezire pe 12 sectoare de drumuri. Patru sute nouăzeci și șase de inspectori vor fi scoși la patrulare în perioada respectivă.

Punctele de trecere a frontierei au fost suplinite cu posturi pentru a fluidiza traficul, precum și cu mașini de tracțiune, a mai anunțat ministrul de Interne. Patru puncte de trecere a frontierei pe Nistru sunt închise din cauză că râul este înghețat: Cosăuți-Iampoli, Soroca-Țekinovka și Vasilcău-Velicaia Coșnița.

Potrivit ministrului Apărării, Anatol Șalaru, în caz de necesitate, peste 500 de militari sunt pregătiți să se implice la deblocarea drumurilor, în caz de ninsori abundente.

Premierul interimar, Gheorghe Brega, a solicitat ca școlile și grădinițele să fie încălzite de duminică, pentru că elevii vor reveni luni, 11 ianuarie, din vacanță.

Meteorologii anunță pentru următoarele zile precipitații puternice sub formă de zăpadă și lapoviță, mai ales în zonele centrale și de sud. Pe drumuri se va forma ghețuș.

Joi, 7 ianuarie, vântul  va prezenta intensificări în rafale de până la 15-20 m/s, viscolind și troienind zăpada. Valorile termice se vor situa între -6 și -1 grade Celsius. În perioada 9-13 ianuarie vor cădea precipitații slabe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău