Condiții de trai mai bune și venituri durabile - acestea vor fi prioritățile dezvoltării regionale până în 2025

  • 21 Ianuarie 17:33
Condiții de trai mai bune și venituri durabile - acestea vor fi prioritățile dezvoltării regionale până în 2025

Condiții de trai mai bune pentru cetățeni și creșterea veniturilor durabile pentru localități - acestea sunt prioritățile Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) în domeniul dezvoltării regionale, pentru 2023-2025, transmite MOLDPRES.

În cadrul primei runde de consultări publice, lansată în această săptămână de minister, au fost prezentate și prioritățile de politici publice în domeniul dezvoltării regionale. Discuțiile se desfășoară în contextul elaborării propunerilor la proiectul Planului Național de Dezvoltare (PND) pentru perioada 2023-2025 și la proiectul Planului de acțiuni al Guvernului (PAG) pentru anul 2023, în domeniile de activitate ale MIDR.

Secretarul de stat în domeniul dezvoltării regionale, Ana Mardare, a subliniat că în următorii trei ani, două obiective generale vor sta la baza dezvoltării domeniului: 1. Creșterea veniturilor din surse durabile și atenuarea inegalităților prin dezvoltarea oportunităților pentru inovații și antreprenoriat; 2. Îmbunătățirea condițiilor de trai, prin asigurarea accesului la apeducte și sisteme de sanitație sigure, dar și dezvoltarea rețelei poli de creștere și revitalizarea economică și socială a orașelor mici în calitate de catalizatori ai dezvoltării locale.

În privința acțiunilor pe termen scurt, planificate pentru anul curent, Ana Mardare a menționat că acestea  sunt concentrate pe mai multe aspecte importante, printre care aprobarea Programului național de accelerare a dezvoltării municipiului Bălți ca pol de dezvoltare; aprobarea Programului Național de Dezvoltare Locală 2023-2027; dezvoltarea Sistemului informațional pentru gestiunea proiectelor de dezvoltare regională și locală, modificarea Legii privind serviciul public de alimentare cu apă și sanitație etc.

„O acțiune prioritară pentru acest an se referă la instituționalizarea politicii de dezvoltare regională în Regiunea de Dezvoltare Municipiul Chișinău prin crearea Consiliului Regional pentru Dezvoltare și a Agenției de Dezvoltare Regională”, a relevat oficialul. 

Propunerile de acțiuni pentru domeniul dezvoltare regională vor fi recepționate până la data de 24 ianuarie. A doua rundă de consultări publice la MIDR va avea loc pe 23 ianuarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,57 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
17
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău