Condamnare la 10 ani de închisoare pentru un traficant de persoane pentru exploatare sexuală în Turcia

  • 22 Octombrie 2019 12:08
Condamnare la 10 ani de închisoare pentru un traficant de persoane pentru exploatare sexuală în Turcia

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și Procuratura de Circumscripție Chișinău anunță, marți, despre obținerea în instanța de judecată a condamnării la 10 ani de închisoare a unui traficant de persoane, care a recrutat 2 cetățene ale Republicii Moldova în scopul angajării în câmpul muncii în Ciprul de Nord, Turcia.

Potrivit unui comunicat PCCOCS, faptele condamnatului au fost comise în perioada noiembrie-decembrie 2015, atunci când le-a promis victimelor, că le-ar putea organiza deplasarea și munca lor în Dubai, Emiratele Arabe Unite. În acest scop, acesta a intermediat comunicarea lor cu angajatoarea „Melisa”, care le-a promis cumpărarea biletelor de călătorie și locuințe gratuite, în camere separate. Însă, ajunse la locul de muncă, acestea au realizat că se află în Ciprul de Nord, Turcia. 

Victimele au fost deposedate de pașapoarte și exploatate sexual, din prima zi, primind de la așa zișii angajatori, interdicția să plece acasă, pentru a putea întoarce „datoria” de câteva mii de euro pe care victimele ar fi acumulat-o, atunci când aceștia „le-au cumpărat” de la prestatorul din Chișinău.

Deși ultimul le-a promis un salariu de 10.000 euro lunar, una din victime s-a ales cu suma de 9.000 euro pentru perioada de 6 luni, iar altă victimă a revenit la Chișinău fără niciun ban, așa cum suma câștigată a fost direcționată pentru acoperirea datoriei inventate.

Potrivit victimelor, acestea au fost nevoite să accepte propunerea de a munci în străinătate din motive financiare: în cazul unei victime, tatăl îi decedase, iar cei patru frați din familie erau într-o situație precară; în cazul celei de-a doua  victime, ambii părinți erau bolnavi, iar ea a vrut să-i ajute pe ei și pe fratele mai mic. La solicitarea procurorului PCCOCS, Curtea de Apel Chișinău a dispus ca condamnatul să-i ofere fiecărei victime a câte 50.000 lei în calitate de prejudiciu moral.

Condamnatul are vârsta de 34 de ani și a fost anterior condamnat pentru tâlhărie și organizarea migrației ilegale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău