Concursul viciat pentru șefia PCCOCS demonstrează gravitatea situației din sistem, opinii

  • 02 Februarie 08:00
Concursul viciat pentru șefia PCCOCS demonstrează gravitatea situației din sistem, opinii

Concursul pentru funcția de șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) nu avea niciun sens, atât timp cât nu există un Consiliu Superior al Procurorilor (CSP) trecut prin procedura de pre-vetting, care să evalueze integritatea și profesionalismul candidaților. Declarația aparține liderului Partidului Schimbării, Ștefan Gligor. Potrivit politicianului, scandalul creat în jurul acestui concurs discreditează întreaga reformă a justiției, demarată de PAS, notează IPN.

Ștefan Gligor spune că trecerea candidaților la șefia PCCOCS printr-un filtru serios al integrității și profesionalismului ar fi privat guvernarea de eșecul acestui concurs. Potrivit lui Gligor, concursul eșuat scoate la iveală rezistența pe care o opune sistemul.

„Ceea ce se întâmplă astăzi este consecința unei abordări superficiale, dacă nu mediocre, a reformei justiției în Republica Moldova. După alegerile parlamentare din 2021, PAS nu a înțeles că acest sistem trebuie demontat fundamental și trebuie construite instituții anticorupție noi. Păstrarea instituțiilor anticorupție care au fost servile regimului Plahotniuc nu poate duce la nimic altceva decât discreditarea reformei justiției. Concursul la șefia PCCOCS nu avea niciun sens. Fiecare persoană pe care o accepți să participe la concurs trebuia trecută printr-o triere, printr-un control de serviciu cu 5-7 ani înapoi, ridicate dosarele examinate. Comisia de preselecție nu are aceste competențe”, a spus liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Iulian Groza, fost membru al comisiei de preselecție a candidaților la șefia PCCOCS spune că a fost șantajat și intimidat de unul dintre candidați. Ieri, Iulian Groza, împreună cu ceilalți membri ai comisiei de preselecție și-au depus demisia.

„Situația din jurul concursului pentru funcția de șef PCCOCS este una simptomatică pentru a arăta gravitatea lucrurilor care se întâmplă în sistem. Îmi pare rău că am nimerit între focurile diverselor grupuri de interese din acest sector, dar din moment ce am fost desemnat de președinta Republicii Moldova în această comisie, am acceptat. Dar în spațiul online, la noi Telegramul devine tot mai popular, am văzut încercări de a mă discredita și intimida. Am fost atenționat că se dorește discreditarea mea, suspendarea din concurs și deschiderea unui dosar penal, precum că aș fi o persoană incomodă și aș fi decis deja să nu-l susțin pe domnul Rurac. Nu-l cunosc pe niciunul dintre candidați, nu am avut ocazia să comunic cu ei. Eu doar am informat CSP despre aceste circumstanțe, pentru că aceste intimidări, încercări de a mă șantaja erau foarte clare”, a spus directorul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza.

Reprezentantul Președinției în comisia de preselecție, Iulian Groza, este acuzat că instituția pe care o conduce a obținut acces ilegal la datele cu caracter personal ale lui Eugen Rurac, fost candidat la șefia PCCOCS. Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, spune că o astfel de ilegalitate trebuie sancționată.

„Accesarea datelor cu caracter personal a unei persoane cu care nu aveți treabă este o faptă ilicită. Pentru asemenea fapte procurorii răspund contravențional. Au fost situații când procurorii au fost sancționați pentru că au accesat neautorizat datele de identitate ale unei persoane care nu avea treabă cu investigația. În baza cărei legi unei asociații obștești i s-a permis accesul? Dându-vă acces la informație clasificată, confidențială, ați compromis-o. Când încalci, trebuie să-și asumi responsabilitatea și să suporți consecințe”, a spus ex-șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

Anterior, printr-un comunicat de presă IPRE a explicat că un expert contractat de organizație a accesat din greșeală informații confidențiale despre Eugen Rurac, încă în perioada când erau verificați candidații la funcția de membru CSP. Concursul pentru funcția de șef PCCOCS a fost anulat, după ce membrii Comisiei de preselecția și-au dat demisia, iar candidatul Eugen Rurac s-a retras din cursă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
2,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Sun
10
Mon
9
Tue
4
Wed
3
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău