Concursul pentru Premiul Național de Etică și Deontologie jurnalistică, etapa a II-a

  • 22 Septembrie 2020 08:12
Concursul pentru Premiul Național de Etică și Deontologie jurnalistică, etapa a II-a

Consiliul de Presă anunță etapa a doua a concursului pentru Premiul Național de Etică și Deontologie jurnalistică, ediția 2020. La concurs au fost admise 11 redacții și nouă jurnaliști și jurnaliste. Premiul este oferit cu sprijinul Programului Mass-Media al Fundației Soros-Moldova, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat al Consiliului de Presă, Regulamentul concursului prevede că, până la 31 octombrie, candidații vor fi evaluați de către public prin intermediul unei platforme online. Astfel, vizitatorii platformei pot acorda de pe un singur cont în rețelele de socializare cel mult 10 puncte pe săptămână pentru cel mult patru instituții media candidate.

În aceeași perioadă, candidații vor fi evaluați și de către membrii Grupului de experți și cei ai Consiliului de Presă. Aceștia vor acorda fiecărui candidat până la 10 puncte, în funcție de aprecierea calității jurnalismului și respectării normelor deontologice jurnalistice, aplicând criteriile stabilite în Regulamentul concursului.

La ultima etapă a concursului, va fi totalizat punctajul cumulativ al candidaților, în care 25% îl va constitui votul public, iar 75% - votul experților și al membrilor Consiliului de Presă. Decizia finală va fi luată de membrii Consiliului de Presă, iar Premiul va fi înmânat în cadrul Forumului Mass-Media 2020 care va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie 2020.

În calitate de organizator, Consiliul de Presă poate decide să nu acorde Premiul niciunui candidat dacă va considera că în acest an instituțiile mass-media și jurnaliștii candidați nu merită Premiul.

Redacțiile din Moldova s-au putut autopropune pentru acest Premiu ca instituție media, dar au putut nominaliza și candidaturile unor colaboratori ai redacției, până la data de 15 septembrie. Dreptul de a propune candidaturi l-au avut și consumatorii de media, instituțiile, organizațiile, companiile, asociațiile obștești și un grup de experți, constituit de Consiliul de Presă.

Publicul poate acorda puncte candidaților preferați pe pagina web: www.MediaForum.md sau pe link direct: https://mediaforum.md/ro/lista_candidatilor.

Premiul Național de Etică și Deontologie jurnalistică a fost instituit de Consiliul de Presă din Republica Moldova în anul 2015, pentru promovarea jurnalismului etic și recunoașterea meritelor profesioniștilor media în acest domeniu. Câștigătorul este desemnat anual în rezultatul unui concurs cu participarea consumatorilor de produse mass-media, a experților și a membrilor Consiliului de Presă.

În anii precedenți, câștigători ai Premiului Național de Etică și Deontologie jurnalistică au fost desemnați Biroul din Chișinău al postului Radio Europa Liberă (2015), portalul Anticoruptie.md (2016), săptămânalul Ziarul de Gardă (2017), săptămânalul SP din Bălți (2018) și postul de televiziune TV8 (2019). Începând cu ediția 2020, la concurs pot participa nu doar redacțiile instituțiilor mass-media, dar și jurnaliști sau jurnaliste.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău