Concursul național „Vinul Moldovei”: aproximativ 300 de vinuri au fost evaluate de juriul format din zeci de experți străini și locali

  • 10 Noiembrie 2023 19:08
Concursul național „Vinul Moldovei”: aproximativ 300 de vinuri au fost evaluate de juriul format din zeci de experți străini și locali

A doua ediție a concursului „Vinul Moldovei” a fost inaugurată, marcând alinierea țării noastre la standardele vitivinicole internaționale. Competiția desfășurată în conformitate cu Regulamentul Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV), a atras participarea a 60 de vinării cu 293 de mostre de produse vitivinicole, care au fost apreciate de un juriu format din 30 de experți internaționali și locali, se arată în comunicatul organizatorilor, citat de Radio Chișinău.

Ștefan Iamandi, directorul Oficiul Național al Viei și Vinului, a declarat că „nu există îndoială că Vinul Moldovei este ambasadorul țării noastre în întreaga lume, iar prezența unor nume importante din domeniul vinicol mondial aici, la Chișinău este o dovadă a respectului și a recunoașterii pentru munca noastră. Competiția „Vinul Moldovei” nu este doar despre aprecierea calităților excepționale a vinurilor noastre, ci este un moment important care vine să celebreze tradițiile noastre vinicole, sufletul Moldovei și măiestria vinificatorilor. O gamă variată de vinuri produse din soiuri indigene și de selecție nouă – expresia „terroir”‑ului local – a trecut prin cele mai riguroase evaluări ale juraților noștri, în conformitate cu standardele înalte ale Organizației Internaționale a Viei și Vinului.”

„Noi, în Moldova, folosim noțiuni precum „vinul răsuflă” și „vița-de-vie plânge” – elemente care ne vorbesc despre faptul că pentru poporul nostru, vița-de-vie și vinul sunt elemente definitorii. Sectorul vitivinicol este o industrie care susține economia și promovează imaginea țării noastre pe plan mondial, de aceea, în cadrul concursului „Vinul Moldovei”, celebrăm excelența enologică și inovația în domeniu”, a declarat și Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Competiția a fost organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), în colaborarea cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), cu suportul partenerului strategic USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală (RCRA). 

Laura Hruby, adjunctul șefului misiunii diplomatice, Ambasada SUA în Moldova, a nebționat că „vinificația este parte din patrimoniul Moldovei, iar pe lângă aceasta, este un catalizator important pentru creșterea și dezvoltarea economică. USAID Moldova susține sectorul vitivinicol al țării deja de 18 ani, perioadă în care am văzut schimbări fundamentale. După cele 2 embargouri impuse de Rusia, sectorul vitivinicol al țării și-a îmbunătățit calitatea vinului și și-a reorientat exporturile pe piețe cu valoare adăugată înaltă. Suportul pentru sectorul vitivinicol al țării va continua și în perioada următoare, fiind parte a unui parteneriat cu Guvernul Moldovei pentru a construi un viitor democratic, sigur și prosper.”

Concursul național „Vinul Moldovei” a avut loc în conformitate cu regulile Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV).  La competiția din acest au fost evaluate vinuri produse din soiuri autohtone (Fetească Albă, Fetească Regală, Rară Neagră și Fetească Neagră), din soiuri noi de selecție moldovenească (Viorica, Alb de Onițcani și Riton), dar și cupaje de vinuri obținute cu soiuri europene.

Cintia Colibaba, expert degustător, doctor în viticultură și oenologie, cadru didactic la UASM Iași, membră ADAM, a ținut să menționeze că „vinurile moldovenești sunt deja foarte bine cunoscute în România, dar cu siguranță – și la nivel internațional.  Pentru a se promova pe piața externă, în contextul tendințelor actuale, cred că fiecare țară trebuie să pună accent inclusiv pe soiurile locale, specific și unicitate. Mai mult, cerințele consumatorului se schimba rapid și trebuie să ținem cont și de acest aspect. În cadrul concursului, fiecare vin pornește de la 100 de puncte și apoi, dacă este cazul, începem să scădem, dacă găsim vreo problemă la nuanță, claritate, postgust etc. Jurizăm pe baza unor fișe, care sunt alcătuite conform cerințelor Oficiului Internațional al Viei și Vinului și se iau în calcul diferite aspecte intrinseci ale probei, de exemplu: limpiditate, tipicitate, corpolență, postgust – sunt caracteristici generale care pot fi evaluate pentru fiecare probă în parte și absolut obiective. Fiecare membru al juriului este subiectiv în felul lui, iar aceste cerințe ne aduc pe toți cât de cât laolaltă.”

„Analizăm niște vinuri care sunt din creații autohtone sau noi soiuri care au fost obținute în Republica Moldova. Acest lucru mi se pare foarte interesant, pentru că, în afara faptului că sunt soiuri locale, unele dintre ele, care sunt noi creații, au devenit internaționale, precum Viorica și altele. Este vorba despre un gust specific pentru Republica Moldova, dar care prinde în continuare, extinderea este fantastică pentru anumite soiuri. Concursul din acest an este interesant inclusiv pentru creațiile noi produse în Republica Moldova, pentru că există interesul de a promova dezvoltarea domeniului, inclusiv prin apariția unor noi soiuri. Fără participarea la noi târguri, piețe internaționale, este imposibil de a fi cunoscuți și recunoscuți dincolo de hotare”, a mai precizat Valeriu Cotea, președintele Comisiei de oenologie de la OIV, președintele Patronatului Viei și Vinului.

Din comisiile specializate au făcut parte experți în domeniul tehnic, oenologi, jurnaliști specializați în domeniul turismului vinicol, dar și vinificatori din România, Țările de Jos, Germania, Polonia, Georgia, Coreea de Sud, Cehia și Slovacia. Jurații au degustat câte 50 de probe de vinuri pe zi și au venit cu aprecieri pentru Vinul Moldovei. 

Chan Jun Park, directorul concursului „Asia Wine Trophy”, Coreea de Sud, a mai adăugat că „vinurile din Moldova devin populare pe piețele din Asia, inclusiv pentru că sunt produse din soiuri indigene și internaționale. Pe piața din Coreea de Sud, Moldova este prezentă cu niște vinuri foarte bune, care sunt un asamblaj din soiuri locale și internaționale, iar raportul preț-calitate este bun. În ultima perioadă importăm din ce în ce mai multe vinuri produse în Moldova, pentru calitatea înaltă care este prezentată la un preț rațional. Le recomand vinificatorilor locali să intre pe piața sud-coreeană, mai întâi – cu vinuri produse din soiuri internaționale, după care – cu vinuri din soiuri indigene, pentru că astfel de vinuri prezintă un interes mai mare.”

Anne-Wies van Oosten, jurnalistă specializată în vinuri și gastronomie, Țările de Jos, menționează că „vinurile moldovenești sunt o prezență activă pe piața Țărilor de Jos, pentru că sunt desfășurate frecvent prezentări și degustări ghidate, iar formatorii de opinie din domeniu sunt informați în mod constant referitor la noile apariții. În rândul consumatorilor de vinuri avizați, Vinul Moldovei este popular, inclusiv datorită asamblajelor din soiuri indigene și internaționale.”

Wojciech Bonkowski, Master of Wine, scriitor despre vinuri, Polonia, a menționat că „este important ca vinificatorii din Moldova să urmărească cu mare atenție trendurile internaționale. La nivel global există tendința ca la producerea vinurilor să nu fie utilizat atât de mult stejarul, să fie vinuri mai lejere, cu o prospețime pronunțată, cu arome de fructe, care să poată fi consumate mai ușor, cu un caracter recognoscibil al soiului de struguri din care sunt produse. Cred că o parte din aceste elemente se regăsesc deja în vinurile produse in Moldova pe care le-am degustat, însă mai este nevoie să fie modernizat profilul vinurilor. Comunicarea este importantă, de aceea este nevoie să fie definită identitatea vinurilor moldovenești și să fie ajustată cererii consumatorilor din clasa premium.”

Cele mai apreciate vinuri vor primi Medalia de Aur și Marea Medalie de Aur și vor putea fi apreciate de publicul larg în cadrul Vernisajului Vinului, ediția de iarnă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:7,72 m/s
Fri
10
Sat
10
Sun
10
Mon
6
Tue
4
Arhivă Radio Chișinău