Concursul de traducere „Eugeniu Coșeriu în galaxia limbilor europene” și-a desemnat laureații

  • 28 Septembrie 2021 12:26
Concursul de traducere „Eugeniu Coșeriu în galaxia limbilor europene” și-a desemnat laureații
Moldpres

Cea de-a doua ediție a Galei Premiilor a Concursului de traducere „Eugeniu Coșeriu în galaxia limbilor europene” a avut loc ieri seară, de Ziua Limbilor Europei, la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, în cadrul Cenaclului „Magia Cuvântului”. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova (USM), informează MOLDPRES.  

Potrivit sursei citate, la concurs s-au înscris 60 de participanți din Republica Moldova, România, Elveția, Serbia și Franța. Printre laureați sunt: Pavel Bivol, Marina Leftee (limba engleză), Charlotte Defrance, Daniela Vicolaș și Mihaela Enache (limba și franceză), Elena Junghietu, lector, Universitatea de Stat din Moldova (limba greacă), Svetlana Basoc și Andrei Beșleagă (limba rusă), Liuba Botezau( limba italiană) ș.a.

Solicitată de MOLDPRES, coordonatorul proiectului, Victoria Fonari, doctor conferențiar, USM, a argumentat importanța de a cunoaște creația lui Eugeniu Coșeriu și de a oferi perspectiva limbilor europene a poeziei scrisă în limba română de ilustrul savant. Studenții Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova au prezentat un recital al textului lui Eugen Coșeriu ”Sângele nostru ”, tradus în 14 limbi: engleză, germană, rusă, ucraineană, italiană, spaniolă ș.a.

Prima ediție a concursului s-a desfășurat în 2020.

Eugeniu Coșeriu (27.07.1921-7.09.2002) a fost filosof al limbajului, scriitor, profesor universitar, lingvist de notorietate internațională. În 1939 s-a înscris la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, după care și-a continuat studiile la Universitatea din Roma (1940-1944), Universitatea din Padova (1944-1945) și cea din Milano (1945-1949), luându-și doctoratul în litere și în filosofie în 1949.

A fost lector de limbă română la Universitatea din Milano (Italia), profesor de lingvistică generală și indo-europeană la Universitatea din Montevideo (Uruguay) și director al Institutului de Lingvistică de aici. În 1963 a devenit titular la Seminarul de filologie romanică și lingvistică generală al Universității din Tübingen (Germania). A predat romanistică la universități celebre din Madrid, Barcelona, Rio de Janeiro, Santiago, Napoli, Bologna, Grenoble, Moscova, Tokyo ș.a. Este autorul unor opere de referință în domeniul lingvisticii: Sistem, normă și vorbire (1952), Sincronie, diacronie și istorie (1958), Limba română în raport cu limbile romanice (1994).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău