Concursul de lectură ”Bătălia cărților” și-a desemnat învingătorii

  • 06 Decembrie 2021 15:35
Concursul de lectură ”Bătălia cărților” și-a desemnat învingătorii
Foto: Biblioteca municipală ”B. P. Hasdeu”

Cea de-a VII-a ediție a Concursului de lectură ”Bătălia cărților”, care a avut loc pe 4 și 5 decembrie la Biblioteca municipală ”B. P. Hasdeu” din capitală și-a desemnat învingătorii, relatează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Mariana Harjevschi, directorul instituției, a menționat că marea finală s-a desfășurat pentru cele două categorii, copii și adolescenți, ce a cuprins dezbaterea „Convinge-mă să citesc!”, în cadrul căreia participanții au susținut o pledoarie pentru cartea preferată din lista recomandată și au răspuns la întrebările juriului și la una adresată din partea concurenților. Participantul care a prezentat cea mai argumentată, creativă, incitantă și convingătoare pledoarie a fost desemnat Cititorul anului 2021. Astfel, învingătoare la categoria copii (11-14 ani) a fost aleasă Irina Garștea, elevă la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, participantă din partea Filialei „Ovidius”, care a prezentat cartea „Trandafirii din Mexic”, autor Pam Muñoz Ryan.

Juriul a mai acordat premii la categoria copii pentru „Cititorul exeget” – Nicoleta Burlea șu Ilinca Zaporojan; „Cititorul creativ” – Elena Mitrofan, Marina Conovca și Elisaveta Luca; „Cititorul proactiv” – Mădălina Alexei, Valeria Botnaru, și diverse mențiuni. Prin votul participanților a fost desemnată și Cartea anului 2021, la aceeași categorie copii – „Noaptea despărțirii” de Jennifer A. Nielsen.

În a doua zi a Marei finale la categoria de vârstă adolescenți (15-18 ani) a fost ales „Cititorul anului” – eleva Liceului Teoretic „Minerva”, cititoare activă a Filialei „Adam Mickiewicz”, Adina Panfil, pentru prezentarea cărții „Proscrișii”, semnată de S. E. Hinton. Juriul a mai acordat premii la categoria adolescenți pentru „Cititorul exeget” – Andreea Lazu, Mădălina Caliga; „Cititorul creativ” – Alina Dovbâș, Adelina-Elena Culicovschi, Evelina Bodrug; „Cititorul proactiv” – Mădălina Stanciu și Mădălina Starâș. Cartea anului 2021 la categoria respectivă a fost desemnată „Aleea cu licurici”, de Kristin Hannah.

Juriul a fost format din: dr. Mariana Harjevschi, director general, Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu”; Maria Pilchin, scriitoare și critic literar; Lidia Grosu, poetă și Moni Stănilă, scriitoare și jurnalistă.

Potrivit organizatorilor, și în acest an, ca și în anii precedenți, concursul „Bătălia cărților” a fost un prilej excelent de a citi cărți noi recomandate de bibliotecarii „B. P. Hasdeu” și cei de la Biblioteca Județeană „O. Goga” Cluj, România, partenerul acestui concurs. Pe parcursul unui an copii și adolescenții utilizatori din întreaga rețea „B. P. Hasdeu” au citit câte 10 cărți interesante, captivante și s-au pregătit de marea finală a unui Concurs inedit, ce oferă experiențe de neuitat pentru copiii și tinerii pasionați de citit și arta oratoriei. Toți participanții în concurs au însușit un șir de competențe noi: înțelegerea textelor literare, capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a formula opinii, argumente și interpretări proprii în scris și oral în cadrul dezbaterilor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău