Concurs pentru funcția de Procuror General | Cei șase candidați admiși pentru etapa de interviu

  • 07 Decembrie 2016 09:48
Concurs pentru funcția de Procuror General | Cei șase candidați admiși pentru etapa de interviu

Ultima etapă a concursului pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General are loc la această oră în ședința Consiliul Superior al Procurorilor.

Cei șase candidați admiși pentru etapa de interviu sunt actualul procuror general interimar Eduard Harunjen, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, adjuncții procurorului general Iurie Garaba și Igor Serbinov, procurorul municipiului Chișinău, Igor Popa și Ruslan Cașu, procuror în cadrul Procuraturii sectorului Ciocana. 

Cinci dintre cei șase candidați au reușit să treacă etapa interviului, până la această oră fiind audiați în ordine alfabetică.

Candidații și-au prezentat platformele și obiectivele, dar au vorbit și despre problemele cu care se confruntă procuratura. Toți cei intervievați au vorbit despre imaginea nu prea bună pe care o au organele procuraturii în societate și și-au propus să o îmbunătățească, dar și despre corupție – ca principala problemă din țară. De asemenea, ei au menționat că există cazuri de influențare politică a procurorilor.

Ruslan Cașu a declarat că noul procuror general trebuie să își asume pe deplin reformarea instituției și a menționat că motivele corupției sunt nivelul de trai scăzut în Republica Moldova, dar și promovarea în funcții de conducere a unor persoane incompetente și corupte. Potrivit unui alt candidat, Iurie Garaba, în lupta cu corupția, este necesară concentrarea asupra cazurilor de nivel înalt. Tot el a propus crearea unui mecanism intern de control al veniturilor și cheltuielilor procurorilor, în paralel cu cel pe care îl va face Autoritatea Națională de Integritate.

Procurorul general interimar, Edurad Harunjen, a luat cel mai mult din timpul membrilor Consiliului Superior al Procurorilor, aproximativ o oră, deși fiecărui candidat i-au fost oferite 40 de minute pentru prezentare. Între altele, el a remarcat faptul că o presiune directă asupra procuraturii din partea politicului a fost făcută prin partajarea politică a funcției de procuror general.

Procurorul șef de la Procuratura Anticorupție, Viorel Morari, a vorbit despre consolidarea instituțională, asigurarea integrității, creșterea transparenței activității, răspundere profesională a procurorilor, iar Igor Popa a menționat că este necesară o atenție sporită acordată activităților anticorupție, precum și instruirea periodică a procurorilor.

În aceste momente este intervievat ultimul candidat, adjunctul procurorului general, Igor Serbinov.

Potrivit noii Legi a Procuraturii, Procurorul General este numit în funcție de președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.

Președintele ales, Igor Dodon, a declarat recent că pledează pentru organizarea unui nou concurs pentru funcția de procuror general. El a mai menționat că guvernarea tergiversează intenționat procedura de validare a rezultatului alegerilor prezidențiale pentru a putea promova în funcție un nou procuror general.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
-5,6
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:1,03 m/s
Fri
-3
Sat
-3
Sun
-3
Mon
-1
Tue
1
Arhivă Radio Chișinău