Anticipate | Concurenții electorali – între unionism și statalitate

  • 03 Iulie 2021 09:10
Anticipate | Concurenții electorali – între unionism și statalitate
Foto: ProTV

Unirea Republicii Moldova cu România ar reprezenta soluția pentru problemele economice ale țării și ne-ar asigura o justiție corectă și independentă. O spun reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor. O poziție diametral opusă e formulată de reprezentanții Partidului Patrioții Moldovei, care acuză România că ar încerca distrugerea statalității Republicii Moldova prin promovarea unionismului. În același timp, reprezentanții Mișcării Profesioniștilor „Speranța-Надежда” spun că, odată ajunși la guvernare, vor propune pedeapsa cu moartea pentru actele de corupție, notează IPN.

Liderul AUR Moldova Vlad Bilețchi spune că Unirea Republicii Moldova cu România ar fi posibilă într-o perioadă scurtă de timp, dacă ar exista voință politică în Parlamentele de la Chișinău și București.

„Suntem un partid din România care a reușit în mai puțin de un an să câștige încrederea a peste 600 de mii de români, încredere care ne-a propulsat în Parlamentul de la București cu 44 de parlamentari. Obiectivul nostru este să ajungem și în Parlamentul de la Chișinău ca să creăm această sinergie între cele două state românești și să putem apropia Unirea. România are sistem de drept funcțional, sistem economic funcțional, pensiile, salariile sunt de câteva ori mai mari decât în Republica Moldova. Haideți să aducem România în Republica Moldova și veți vedea că vom trăi mai bine”, a spus Vlad Bilețchi în cadrul dezbaterilor electorale „Te votezi la ProTV”.

Nostalgic după perioadă sovietică s-a arătat reprezentantul formațiunii Patrioții Moldovei. Potrivit candidatului la funcția de deputat Serghei Perciun, economia Republicii Moldova ar putea fi redresată prin valorificarea pe deplin a potențialului pieței estice de desfacere.

„Economia țării trebuie să fie bazată pe producere, iar asta o putem face doar dacă vom întoarce fostul teritoriu postsovietic, într-un singur mecanism economic, cu propriul potențial de producere și cu propria piață. Vrem să mergem pe modelul Rusia-Belarus. Tot ce face România pentru Republica Moldova are un sigur scop, de a nimici statalitatea Republicii Moldova”, a spus Serghei Perciun.

Cu sloganul „Stop genocid”, liderul Mișcării Profesioniștilor „Speranța-Надежда” spune că, dacă va accede în Parlament, formațiunea sa va asigura o echitate socială, cu pensii și salarii decente.

„Noi avem de gând să ajungem la CEDO cu sute de mii de cereri pentru pensionarii care au pensii mai mici de 4185 de lei și pentru copiii care primesc îndemnizații până la 3 ani, dar de fapt, ar trebui să primească până la 18 ani. Garantăm că într-un an stopăm corupția prin referendum: întrebăm cetățenii ce pedeapsă vor pentru acte de corupție, fie pedeapsa cu moartea, fie închisoare pe viață. Propunem ca toți preoții să aibă salarii de cel puțin 5 mii de lei, în felul acesta ei s-ar dezice de taxe ”, a spus Andrei Donica.

Dezbaterile electorale „Te votezi la ProTV” sunt realizate de postul de televiziune ProTV Chișinău în colaborare cu Asociația Promo-LEX, Radio Europa Liberă Moldova, portalul Anticorupție.md, publicația online NewsMaker, Agenția de Presă IPN și portalul Privesc.eu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău