Concluziile rapoartelor de audit: Managementul gestionării patrimoniului municipiului Chișinău în anii 2018-2020 a fost afectat de nereguli și deficiențe

  • 20 Septembrie 2023 14:47
Concluziile rapoartelor de audit: Managementul gestionării patrimoniului municipiului Chișinău în anii 2018-2020 a fost afectat de nereguli și deficiențe

Auditul asupra rapoartelor financiare ale municipiului Chișinău pentru 2020 și asupra procesului bugetar și de gestionare a patrimoniului public al capitalei în anii 2018-2020 arată că managementul a fost afectat de nereguli și deficiențe. Concluziile se conțin în cele două rapoarte de audit efectuate de Curtea de Conturi și prezentate în cadrul ședinței Comisiei de control al finanțelor publice, arată un comunicat al Parlamentului.

Potrivit rapoartelor de audit, managementul gestionării mijloacelor bugetare și patrimoniului municipiului Chișinău nu întrunește rigorile cadrului legal și se manifestă prin gestiunea și evidența necorespunzătoare a veniturilor, cheltuielilor și patrimoniului public. Auditul remarcă lipsa activităților de control eficiente instituite în cadrul procesului bugetar și gestionării patrimoniului, precum și responsabilitatea insuficientă a factorilor de decizie la exercitarea atribuțiilor funcționale.

Între altele, auditul punctează că autoritățile municipiului Chișinău continuă eliberarea autorizațiilor de construcții cu abateri de la cadrul normativ, iar evacuarea sau demolarea construcțiilor neautorizate se efectuează cu nereguli. Acest lucru creează premise pentru contestarea în instanță de către proprietarii bunurilor evacuate sau demolate și generează cheltuieli nerecuperabile din bugetul municipal, care, în perioada anilor 2018-2020, au însumat circa 6,36 milioane de lei sau 65,75 % din suma cheltuielilor suportate din bugetul municipal. De asemenea, procesele de vânzare-cumpărare și de privatizare a terenurilor sunt afectate de neregularități.

Misiunea de audit a mai constatat că autoritățile municipale nu dispun de informație exhaustivă și veridică ce ține de indicatorii care stau la baza calculării veniturilor din taxele locale stabilite pe teritoriul municipiului Chișinău, ceea ce condiționează planificarea inadecvată a acestora. În anul 2020, numai din 3 taxe locale veniturile pasibile încasării au fost subestimate cu peste 11 milioane de lei.

Auditul a mai concluzionat că nu au fost efectuate monitorizarea și controlul periodic al activităților ce țin de furnizarea serviciului public prestat de către agenții economici pe rutele cu microbuze și în regim de taxi. De asemenea, autoritățile municipale nu dețin informații exhaustive despre numărul agenților economici/persoanelor fizice care prestează servicii de taxi în municipiul Chișinău și nici informații veridice despre suprafața ocupată de parcări în capitală.

Auditul mai arată că Primăria municipiului Chișinău a suportat cheltuieli ineficiente în sumă totală de 5,67 milioane de lei, echivalentul comisioanelor achitate pentru nedebursarea în termenul prevăzut în contract a sumei creditelor contractate de la BEI și BERD pentru implementarea Proiectului de eficiență energetică și izolare termică a clădirilor publice și a blocurilor locative din capitală. „Ignorarea constatărilor și recomandărilor Curții de Conturi, reflectate în Rapoartele precedente de audit, de către factorii de decizie din cadrul CMC și al PMC, ce țin de gestionarea patrimoniului municipal, eliberarea actelor permisive etc. duce la pierderea proprietății publice și la neîncasarea veniturilor în bugetul municipal, care au însumat cel puțin 5,3 milioane de euro sau 107,8 milioane de lei”, se menționează în raportul de audit.

Concluziile și recomandările de audit au fost remise Parlamentului, Președintelui Republicii Moldova și Guvernului, Consiliului municipal Chișinău și primarului general al municipiului Chișinău, Procuraturii Generale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău