Concluzia CUC după ce a analizat activitatea Comandamentului Militar Întrunit în perioada de la declararea stării de urgență

  • 26 Iunie 2020 12:51
Concluzia CUC după ce a analizat activitatea Comandamentului Militar Întrunit în perioada de la declararea stării de urgență

Activitatea Comandamentului Militar Întrunit în perioada de la declararea stării de urgență și până în prezent a fost analizată de Comisia Unificată de Control. Subiectul a fost inclus în agendă anterior, într-o formulă de compromis, iar la ședința Comisiei din 25 iunie părțile au continuat dezbaterile pe marginea acestuia, relatează MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Astfel, Delegația Republicii Moldova s-a arătat îngrijorată de modul în care a funcționat (sau, mai bine zis, nu a funcționat) Comandamentul Militar Întrunit în perioada de la punerea în aplicare a măsurilor antiepidemice. Blocarea deplasării observatorilor militari pentru documentarea încălcărilor a avut drept consecință slăbirea pârghiilor de control asupra Zonei de Securitate pe care le are Comisia și a demonstrat incapacitatea mecanismelor de pacificare de a contribui la eliminarea posturilor ilegale.

Membrii Comisiei au căzut de acord să se dispună observatorilor militari de a documenta, atât în cadrul deplasărilor programate, cât și celor ad-hoc, toate posturile mobile și staționare instalate în Zona de Securitate, iar la ședințele săptămânale ale Comisiei să fie raportate rezultatele și problemele identificate.

În opinia Delegației Republicii Moldova, aceste acțiuni care derivă din mandatul observatorilor militari vor permite elucidarea, dar și excluderea circumstanțelor care au făcut posibilă tensionarea situației în Zona de Securitate.

Totuși, o decizie finală va fi luată la una din următoarele ședințe.

În ceea ce privește subiectul pe care îl propune reprezentantul Federației Ruse începând cu iulie 2019 și care presupune efectuarea unei analize complexe a situației actuale în Zona de Securitate, partea transnistreană nu l-a acceptat pentru discuție.

În cadrul ședinței Delegația Republicii Moldova a transmis celorlalte părți un apel prin care a solicitat transferul funcțiilor administrative asupra postului de pacificatori nr. 9 în gestiunea Republicii Moldova. Postul situat pe malul stâng al Nistrului, în apropiere de Vadul lui Vodă, a ajuns în atenția opiniei publice după incidentul tragic din ianuarie 2012, când a fost curmată viața tânărului Vadim Pisari.

Următoarea reuniune de lucru a Comisiei Unificate de Control se va desfășura la 2 iulie curent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău