Concesionarea Aeroportului Chișinău, în aer (Adevărul)
-
29 August 2013 10:09
REVISTA PRESEI DIN 29 AUGUST
„Gazoductul, o declarație de independență energetică“, titrează Adevărul. Într-un discurs ținut la București, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, vicepremierul Natalia Gherman a declarat că inaugurarea lucrărilor de construcție a gazoductului Iași-Ungheni a fost un eveniment foarte important și că „acest proiect reprezintă o declarație de independență energetică a Republicii Moldova“. Ministrul de Externe a menționat că și celelalte proiecte de interconectare a infrastructurii țării noastre cu cea a României - liniile electrice de înaltă tensiune, construcția a două noi poduri peste râul Prut, sunt „vitale“ pentru Republica Moldova.
Din acest an, s-ar putea să avem zile libere nu doar de Crăciunul pe stil vechi pe 7 și 8 ianuarie, dar și pe 25 decembrie, scrie Adevărul. Guvernul va examina astăzi un proiect de lege în acest sens. Și Ziua Europei urmează să fie introdusă în calendarul oficial pentru a fi celebrată pe 9 mai, alături de Ziua Victoriei.
Concesionarea Aeroportului Chișinău, în aer, titrează Adevărul. Noua tentativă de a atrage investiții în modernizarea și dezvoltarea porților aeriene ale Republicii Moldova s-ar putea finaliza cu un eșec. Autoritățile susțin că nu a fost luată o decizie privind învingătorul concursului de transmitere în concesiune, pentru 49 de ani, a Aeroportului Internațional Chișinău, organizat de o comisie specială creată de Ministerul Economiei. Autoritățile neagă că Aeroportul Internațional Chișinău a fost transmis în concesiune firmei UK Komaks din Rusia. Experții spun că ar trebui anunțată o nouă licitație, de data aceasta una mai transparentă.
Din ciclul de articole despre crimele comunismului în Basarabia, Adevărul publică un articol despre lagărele de prizonieri din RSS Moldovenească. Ziarul dezvăluie că în cei patru ani de funcționare (1944-1948), în lagărele de prizonieri din Moldova Sovietică au decedat 807 militari ai armatei germane și aliaților lor. Niciun cimitir al prizonierilor de război nu s-a păstrat. Prizonierii încarcerați în RSS Moldovenească au cunoscut toate ororile regimului sovietic. Administrația și militarii au profitat de situația de sclavi a acestora -i-au furat, le-au luat alimentele și au abuzat de ei.
Tone de mere din R. Moldova, respinse de Rusia, scrie Timpul. Potrivit Rosselhoznadzor merele sunt necalitative din cauza conținutului sporit de nitrați.