Concertele primăriei în diaspora: Nota de plată pentru chișinăuieni (Revista presei)

  • 28 Iulie 2023 10:03
Concertele primăriei în diaspora: Nota de plată pentru chișinăuieni (Revista presei)

„Politica identitară a statului și restabilirea unității naționale românești. Un deziderat pentru Chișinău și București” - este titlul articolului în care autorul face o incursiune în istoria teritoriului dintre Prut și Nistru de la anexarea la Imperiul Țarist până în prezent.

Editorialistul susține că Marea Unire de la 1918 i-a salvat pe basarabeni de ororile sovietice timp de 22 de ani.  

Potrivit istoricului „În perioada sovietică, politica de deznaționalizare a românilor-moldoveni în Moldova la est de Prut, prin rusificare, a fost suplimentată prin politici de stat de deconstrucție identitară, care îi separa pe moldoveni de români. Aceste politici au produs consecințe de lungă durată, afectând dramatic destinul românilor la est de Prut până în ziua de astăzi”.

Editorialistul își încheie articolul cu câteva recomandări pentru autoritățile de pe ambele maluri ale Prutului, în vederea realizării idealului unității naționale românești:

„Și dacă efortul Chișinăului trebuie să se concentreze preponderent pe inocularea identității românești societății moldovenești pe interior, atunci Bucureștiului îi revine misiunea inoculării înțelegerii despre profilul românesc al Republicii Moldova în exterior. Doar printr-un efort conjugat al claselor politice din ambele state românești va deveni realitate înfăptuirea idealului unității naționale într-o Românie reîntregită, democratică și prosperă” consideră Anatol Țăranu.

Veridica.ro scrie o nouă analiză privind propaganda pro-Kremlin.    

„UE este de acord cu încălcarea drepturilor rusofonilor din Ucraina, potrivit propagandei pro-Kremlin, care denaturează declarațiile unui oficial ucrainean” se arată în articolul semnat de Marin Gherman.

Presa guvernamentală rusă a denaturat conținutul și contextul unui interviu acordat de vice-președintele Radei Supreme a Ucrainei, Olena Kondratiuk, publicației Telegraf, subliniind că UE ar fi de acord cu încălcarea de către Kiev a drepturilor rusofonilor. Potrivit presei pro-Kremlin, subiectul drepturilor minorităților naționale din Ucraina a fost unul central în discuțiile Kiev-Bruxelles, iar politicienii ucraineni i-ar fi convins pe funcționarii europeni de necesitatea continuării discuțiilor despre aderare în ciuda discriminării repetate a comunității rusofone.

„În realitate, nu găsim în acel interviu vreo informație despre acordul UE pentru discriminarea vorbitorilor de limba rusă din Ucraina. De asemenea, Olena Kondratiuk nu a spus că subiectul minorității rusofone a fost unul central în timpul negocierilor cu Bruxellesul. Vice-președintele Parlamentului de la Kiev a vorbit mai mult despre legea mass-media, reforma justiției și măsurile luate de Ucraina pentru a reduce influența oligarhilor asupra societății” constată Marin Gherman în articolul pentru Veridica.

Europa Liberă publică un articol despre concertele de milioane de lei din acest an organizate și planificate de Primăria Chișinău în diaspora.

„Deși sunt bani publici, iar Ceban susține că Primăria Chișinău este „cea mai transparentă instituție din țară”, acesta evită să răspundă jurnaliștilor atunci când este întrebat de sume concrete” se arată în articol.

„În documentul privind bugetul primăriei pentru acest an, sunt enumerate mai multe spectacole în diaspora. Pentru concertele din Austria, Italia și Spania, potrivit documentului, au fost estimate cheltuieli totale de 9 milioane de lei. Este vorba și despre concertele din România, organizate în șase orașe – Buzău, Suceava, Alba Iulia, Botoșani, Piatra Neamț și Vaslui – pentru care s-au planificat cheltuieli de încă 3 milioane de lei.”

În acest an, primăria a cheltuit aproape un milion de lei pentru materiale informative privind activitatea sa. Instituția a organizat două licitații pentru servicii de tipărire, pentru care a plătit 540.000 de lei și, respectiv, 348.000 de lei, mai constată jurnaliștii.

Primăria Chișinău nu a răspuns la solicitările repetate ale Europei Libere privind cheltuielile exacte pentru concertele organizate în diaspora.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău