Concert regal la Sala Radio

  • 08 Mai 2018 13:25
Concert regal la Sala Radio

Orchestra Națională radio invită vineri, 11 mai, de la ora 19.00, la un nou Concert regal susținut de această dată sub bagheta lui RICARDO CASERO. Concertul va avea loc cu participarea unor membri ai familiei regale a României. Ca în fiecare an, concertul va începe cu Imnul regal de E. Hübsch. Acesta va fi urmat de Simfonia concertantă în mi bemol major pentru vioară, violă de Mozart, soliști ERIK SCHUMANN – vioară și RĂZVAN POPOVICI – violă. În partea a doua a serii va putea fi ascultată celebra Simfonia fantastică de Hector Berlioz, punctul de maximă atracție repertorială al serii.

Simfonia fantastică are ca subtitlu „Episod din viața unui artist”. Berlioz este un pasionat lucid. El concepe la rece, apoi interpretează cu entuziasm. Acest romantic este exact opusul unui improvizator. Trebuie ca viziunea lui poetică să fie exprimată cu evidență, trebuie ca proiecția în muzică a “eu”-lui său omniprezent să fie perfect perceptibilă.

Chiar visul, chiar delirul cedează la el în fața nevoii de a enunța cu claritate și de a înlănțui logic evenimentele. Începând de la Simfonia fantastică, el respinge schema tradițională a simfoniei, înlocuind-o cu o progresie dramatică în cinci episoade (Reverii și pasiuniUn balScenă câmpeneascăMarșul spre supliciuVisul unei nopți de Sabat), care evoluează de la tandrețea cea mai pură, la delir și sarcasm, stări reunite de prezența unei teme obsedante, „ideea fixă”.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele și abonamentele la concertele Orchestrelor și Corurilor Radio se pot achiziționa online prin rețeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio și sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poștei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos și Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.

 

În România, ziua de 10 Mai a fost proclamată că sărbătoare națională, Ziua Regalității, în luna aprilie 2015, de plenul Camerei Deputaților care a adoptat o propunere legislativă în acest sens.

10 mai are pentru istorici o semnificație triplă, semnificație care vine de la cele trei mari evenimente din istoria poporului român care s-au întâmplat în această zi.

La 10 Mai 1866, Carol I devine domnitor al României. 11 ani mai târziu, statul român își oficializa independența, iar la 10 Mai 1881 România devenea regat.

Acestea sunt și motivele pentru care pe dată de 10 mai românii au sărbătorit ziua națională a României din 1867 până în 1947, când a fost înlăturată monarhia, iar regimul comunist a venit la putere, după cum notează istoricii.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău