Concert - eveniment la Chișinău, dedicat Zilei Unirii Basarabiei cu România din 27 martie 1918

  • 19 Martie 15:55
Concert - eveniment la Chișinău, dedicat Zilei Unirii Basarabiei cu România din 27 martie 1918

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Filarmonica Națională „Serghei Lunchievici” din Chișinău și Filarmonica „George Enescu” din Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani, organizează un concert simfonic pentru a marca Unirea Basarabiei cu România din 27 martie 1918. Evenimentul va avea loc pe data de 23 martie 2023, ora 18.00, la Palatul Republicii din Chișinău.

Colaborarea dintre cele două filarmonici are loc în contextul marcării celor 70 de ani de activitate a Filarmonicii „George Enescu” din Botoșani.

Publicul spectator va avea ocazia să audieze lucrări cunoscute ale unor compozitori celebri în interpretarea celor 150 de muzicieni prezenți pe scenă: Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din Botoșani, Capela Corală Academică „DOINA”, dirijor - Ilona Stepan, precum și soliștii Tatiana Costiuc (soprano), Taisia Caraman (mezzo-soprano), Paul Celmare (tenor, România), Sergiu Garabajii (bariton). Conducerea muzicală a serii va fi realizată de Mihail Agafița, director artistic și prim-dirijor al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. 

Concert - eveniment la Chișinău, dedicat Zilei Unirii Basarabiei cu România din 27 martie 1918

Ziua Unirii Basarabiei cu România este sărbătorită în fiecare an la 27 martie, în jurul acestei date având loc evenimente și manifestări publice și cultural științifice dedicate acestui moment important din istorie.

Sfatul Țării, întrunit în ședință solemnă la Chișinău, a votat la 27 martie/ 9 aprilie 1918, unirea provinciei românești Basarabia cu România. Prim-ministrul României, Alexandru Marghiloman, martor al marelui eveniment, a declarat în numele poporului român și al regelui Ferdinand I (1914-1927), că ia act de votul cvasiunanim al Sfatului Țării și proclamă Basarabia unită cu România: „Basarabia este de acum unită pe veci cu România”.

La 9/ 22 aprilie 1918, regele Ferdinand a semnat Decretul regal de unire a Basarabiei cu România, act contrasemnat de Alexandru Marghiloman, președintele Consiliului de Miniștri, și Dem. Dobrescu, ministrul Justiției.

Parteneri media: TVR Moldova și Radio Chișinău

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,6 m/s
Tue
5
Wed
1
Thu
3
Fri
6
Sat
11
Arhivă Radio Chișinău