Concert de sensibilizare a societății față de problema violenței în familie, sâmbăta, la Chișinău

  • 23 Iunie 2017 07:03
Concert de sensibilizare a societății față de problema violenței în familie, sâmbăta, la Chișinău

Un concert de sensibilizare a societății față de problema violenței în familie va avea loc la Chișinău, sâmbătă, 24 iunie, în scuarul Catedralei ”Nașterea Domnului”. Concertul, cu genericul ”Păstrați iubirea. Protejați familia de violență”, se va desfășura cu sprijinul Direcției Cultură a Primăriei Chișinău, în cadrul unei campanii de informare desfășurată în câteva localități ale Republicii Moldova, de Asociația Promo-LEX și Inspectoratul General de Poliție.

Violența în familie continuă să fie un fenomen răspândit în societatea moldovenească, dar și unul destul de ascuns, deoarece multe victime nu au curajul să vorbească și să denunțe abuzurile la care sunt supuse, spun autoritățile. În ultimii doi ani au fost înregistrate peste 3800 de cazuri de violență domestică, iar în peste 3000 de cazuri victimele au fost femei, a anunțat reprezentata Inspectoratului General de Poliție, Daniela Buzatu. 

„Avem problema când societatea vede, admite, tolerează și nu sesizează astfel de cazuri. Chiar și vecinii, la fața locului, când documentam astfel de cazuri, spuneau că știau de mai mult timp, dar nu au sesizat poliția. Apare concepția asta că este problema intimă a familiei”, spune ea.

Numai anul trecut 64 de persoane au decedat pentru că au fost abuzate de rude apropiate, a subliniat Lilia Potîng, juristă la Asociația Promo-LEX. În cadrul campaniei de informare care a ajuns în mai multe localități, experții le-au explicat oamenilor aspectele legale, precum și psiho-sociale ale violenței domestice și au reușit să îi sensibilizeze și pe cei care au recunoscut că au săvârșit asemenea abuzuri, a adăugat Lilia Potâng.

„O persoană care crește într-un mediu unde există violență, vede numai rolul de victimă și pe cel de agresor. În momentul în care își întemeiază deja propria familie, pentru a nu deveni victimă, alege să devină agresor. Am avut situații când agresorii au recunoscut că au săvârșit acte de violență în familie și s-au apropiat pentru a beneficia de o consultație”, a subliniat Lilia Potâng.

Pentru a sensibiliza societatea asupra acestei probleme, mai mulți artiști autohtoni, soliști ai Operei Naționale, interpreți de muzică populară, ușoară și pop-rock, vor evolua sâmbătă, 24 iunie într-un concert organizat cu sprijinul Primăriei Chișinău. Șefa Direcției Cultură, Lucia Culev:

„În acest spectacol din 24 iunie noi vom pune în miezul programului muzica cu orchestră simfonică, cu artiști de la Operă, de la Filarmonică, dar vom începe cu muzica noastră populară”.

Printre artiștii care vor evolua sâmbătă în scuarul Catedralei se numără solista Operei Naționale, Mariana Bulicanu, Surorile Osoianu, ansamblul Plăieșii, Ansamblul de dansatori Mărțișor, Vitalie Advahov, Tania Cerga, trupa RUPT, Eva Timuș și Guz.
Interpreții vor fi acompaniați de Orchestra simfonică dirijată de Dumitru Cârciumaru.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău