Concert de Gală dedicat compozitorului Giacomo Puccini, la Chișinău
-
26 Noiembrie 2022 10:49

Artiștii de la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” vor susține duminică, 27 noiembrie, la ora 17:00, un concert de gală dedicat marelui compozitor italian Giacomo Puccini. Spectacolul, în regia Rodicăi Picireanu, va conține 22 de arii și fragmente din spectacole, printre care aria lui Calaf „Non piangere Liu” din opera Turandot, interpretată de Sorin Lupu din România, aria „Hai ben regione” din opera „Il taborro” în interpretarea artistului italian, Simone Frediani.
În program vor fi prezente fragmente din spectacolul „Tosca”, precum Te Deum” în interpretarea corului Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, prim-maestru de cor – Oleg Constantinov și cu prezența solistului Petru Racoviță.
Concertul va fi condus sub bagheta dirijorului Nicolae Dohotaru, scenografia de Iurie Matei, maestru de cor – Victor Donos, cencert – maistru, Serafima Cemachina.
Giacomo Puccini s-a născut într-o familie cu tradiții muzicale. A scris celebre opere, precum La Boheme, Madama Butterfly, Tosca, Turandot. A fost cunoscut drept un francofon veritabil, iar în numeroasele sale sejururi petrecute la Paris, întâlnește scriitori francezi, din operele cărora se inspiră și creează muzica, precum „Traviata” din romanul „Dama cu camelii” scrisă de Alexandre Dumas, fiul.
La începutul carierei sale de compozitor, Puccini a trebuit să dea dovadă și de tenacitate, perseverență și flexibilitate. Astfel, în 1880 este admis la Conservatorul din Milano, iar la sfârșitul studiilor participă la un concurs al compozitorilor pentru care scrie opera „Le Vili”, însă nu este apreciat. La scurt timp este contactat de directorul ”Teatrului dal Verme” din Milano, semnând un contract cu editorul Ricordi, care îi oferă siguranța financiară pe parcursul carierei sale. A doua operă scrisă de Puccini, „Edgar”, la fel nu a fost remarcată, însă această lipsă de succes îl motivează să scrie „Manon Lescaut” inspirată din romanul scandalos la acea perioadă, scris de abatele Prevost.
Literatura și teatrul rămân surse de inspirație prezente în viața lui Giacomo Puccini. La Florența merge la un spectacol cu Sarah Bernhard, semnat de dramaturgului francez, Victorien Sardou. Puccini recentrează drama pe trei personaje care se distrug și se omoară pe fondul unei crize politice.
Lansarea operei „Madama Butterfly” se culminează într-un mare fiasco, spectacolul este imediat scos de pe afișe. Astfel, pe alocuri, Puccini este obligat să retușeze unele scene lirice ce exprimă în surplus acea durere trăită de Cio Cio San.
Ultimii trei ani din viața sa, Puccini îi consacrează operei „Turandot” inspirată dintr-un spectacol de „Comedia dell`arte” de Carlo Gozzi, deja transpusă într-o operă pe muzica lui Busoni. Dar Giacomo Puccini se îmbolnăvește și pleacă la Bruxelles să se trateze, unde își găsește sfârșitul în 1924, noiembrie, înainte de a termina „Turandot”.
Franco Alfano partiția, care a fost jucată pentru prima dată la Scala, în 1926.