Concedii sociale pentru părinții care adoptă copii

  • 21 Iunie 12:12
Concedii sociale pentru părinții care adoptă copii

Cabinetul de miniștri a avizat un proiect de lege care prevede instituirea mai multor concedii sociale pentru părinții care sunt în proces de adopție, au adoptat un copil sau au plasat un copil în Serviciul de tutelă/curatelă în familia acestora, transmite IPN.

Printre concediile sociale pentru părinții adoptivi se numără concediul parțial plătit pe perioada de încredințare, care va dura de la 60 la 90 de zile. La fel, este vorba despre concediul integral plătit pentru părinții adoptivi pe o perioadă de 90 de zile din ziua adopției, indiferent de vârsta copilului. Se mai instituie concediul paternal plătit în primele 12 luni din ziua adopției pentru o perioadă de 15 zile, dar și concediul parțial plătit cu durata de până la 6 luni pentru îngrijirea copilului adoptat care în ziua adopției are vârsta mai mare de trei ani.

Proiectul, de asemenea, oferă mai multă flexibilitate în modul de utilizare a concediului paternal. Tatăl va avea dreptul să îl utilizeze fragmentat, dintre care o parte va fi de cel puțin de 5 zile caracteristice în decurs de 12 luni de la nașterea copilului.

Totodată, părinții care imediat sau în scurt timp de la concediul de îngrijire a copilului intră în alt concediu de maternitate, vor avea mai multe opțiuni de stabilire a indemnizației pentru concediul de maternitate și a indemnizației pentru creșterea copilului.

Proiectul de lege urmează să fie examinat și votat în Parlament.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-5,04
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Wed
1
Thu
0
Fri
0
Sat
-0
Sun
-0
Arhivă Radio Chișinău