Comunitatea științifică, indignată de intenția lui Igor Dodon de a introduce "limba moldovenească” și ”Istoria Moldovei" în școli

  • 03 Ianuarie 2020 08:54
Comunitatea științifică, indignată de intenția lui Igor Dodon de a introduce

Așa numita "limbă moldovenească și ”Istoria Moldovei" ar putea fi introduse în curricula școlară - însă nu acum. Declarația făcută de președintele Igor Dodon, la un post de televiziune, a stârnit indignare în rândul comunității științifice, scrie TVRMOLDOVA.MD.

Potrivit sursei citate, lingviștii și academicienii spun că e o batjocoră la adresa neamului românesc, iar adevărul istoric spune cu totul altceva: "Limba română e unica stăpână".

„Putem propune asta acum, însă asta va "exploda" situația și nu vom obține nimic. Asta va duce la o nouă criză și cui îi va conveni, cetățenilor Republicii Moldova?  Noi nu renunțăm la poziția noastră, dar trebuie să le faci pe toate la timpul lor și când ești sigur că obții rezultatul scontat, dar nu pur și simplu. Când ești sigur atunci scoți sabia din teacă și dai lovitura”, afirmase Igor Dodon.

Și timp ce Igor Dodon e în așteptarea momentului potrivit, comunitatea științică se simte trădată. Potrivit academicianului Mihai Cimpoi, ultimele declarații ale șefului statului sunt rușinoase și contravin adevărului științific și istoric.

„ Ne râde lumea de așa ceva. Un popor care vrea să fie european trebuie să știe cine este și ce limbă vorbește În februarie 1994, Adunarea Generală a academiei noastre a luat o hotărâre luată unanim că adevărata limbă a noastră e limba română.  Fapt care a fost confirmat nu numai de academicienii noștri de la Chișinău, ci și de româniștii din fosta Uniune Sovietică care au spus același lucru”, a declarat academicianul Mihai Cimpoi.

i istoricii confirmă acest lucru. Ei spun că pe lângă faptul că declarațiile sunt nepotrivite, ba chiar contravin Constituției. De altfel, au mai fost tentative de introduce a așa-numitelor "limbă moldovenească și istoria Moldovei" în curricula școlară, își amintește istoricul Ion Negrei.

„S-au elaborat și manuale, materiale didactice pentru introducerea "Istoriei Moldovei". Lucru acesta s-a făcut în 1995, 2005 însă s-a soldat cu eșec. Ba mai mult, au avut loc și demonstrații, proteste ale profesorilor, elevilor, studenților, părinților deorecere este clar că asta e o ingerință politică în procesul educațional”, a spus Ion Negrei.

Declarația politică a președintelui îi pune pe baricade și pe scriitorii basarabeni care spun, cu certitudine, că facem parte din românitate. Acest lucru pare că vrea să fie furat de unii cu alte convingeri ideologice.

„Suntem formați pe verticala culturii și literaturii române. Nu e cazul să spun că pornim de la folclor până la contemporaneitate și, în sfârșit, după 89 literatura din stânga Prutului face parte asumat și declarat din literatura română generală. Toate aceste lucruri sunt clare după min”, a spus scriitoarea MARIA ȘLEAHTIȚCHI.

 Lingviștii spun că prin introducerea "limbii moldovenești" s-ar da cu piciorul la dreptatea obținută acum 30 de ani. În plus, asta ar readuce un suflu sovietic, lucru nepermis pentru Republica Moldova din anul 2020, spune Vlad Pohilă. Lingvistul a explicat și cum s-a format limba română.

„Este o sfidare și o ofensă. Sunt adevăruri care nici nu mai trebuie discutate. Limba literară română s-a format și s-a cristalizat datorită fuzionării a trei graiuri: moldovenesc, muntenesc și ardelenesc, un fenomen unic e această treime”, a afirmat Vlad Pohila.

Revenirea la grafia latină și oferirea statutului de limbă de stat limbii române a fost un vis împlinit la 31 august 1989. 24 de ani mai târziu, în 2013, Curtea Constituțională a decis că limba de stat a Republicii Moldova este limba română, așa cum este scris și în Declarația de Independență.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-3,76
Fum
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău