Comunitatea Politică Europeană strânge colaborarea dintre Franța și Marea Britanie: Suntem foarte clari că inamicul este Vladimir Putin

  • 07 Octombrie 2022 10:09
Comunitatea Politică Europeană strânge colaborarea dintre Franța și Marea Britanie: Suntem foarte clari că inamicul este Vladimir Putin

Premierul britanic Liz Truss și președintele francez Emmanuel Macron și-au afișat joi, la Praga, prietenia, dorința comună de a construi mai multe centrale nucleare pentru securitate energetică, dar și claritatea că inamicul este președintele rus Vladimir Putin, a confirmat șefa guvernului de la Londra, după cea ce-a doua întrevedere cu liderul de la Elysee în mai puțin de o lună.

Truss a declarat că președintele francez Emmanuel Macron este un prieten al Regatului Unit, după ce în vară nu avea un răspuns clar în această privință, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Liderii francez și britanic s-au văzut în marja participării lor la primul summit al Comunității Politice Europene, după ce în septembrie au avut o întrevedere la New York, în timpul Adunării Generale a ONU, întâlnire în urma căreia Londra a confirmat că va particdipa la prima reuniune a CPE.

“Este un prieten”, a declarat premierul britanic despre președintele francez.

“Colaborez foarte, foarte îndeaproape cu președintele Macron și cu guvernul francez. Vorbim despre modul în care Regatul Unit și Franța pot colabora mai strâns pentru a construi mai multe centrale nucleare și pentru a se asigura că ambele țări au în viitor securitate energetică”, a declarat Liz Truss, poziție confirmată și de Emmanuel Macron într-o conferință de presă la finalul summitului de la Praga.

“Amândoi suntem foarte clari în privința faptului că inamicul este Vladimir Putin, care, prin războiul său îngrozitor din Ucraina, a amenințat libertatea și democrația în Europa și a condus la creșterea prețurilor la energie cărora trebuie să le facem față cu toții astăzi”, a adăugat ea, citată de The Guardian.

Întrebată dacă această participare a sa la prima reuniune a Comunității Politice Europene reprezintă că Marea Britanie se apropie de Europa, ea a spus că “nu este vorba despre a ne apropia de Europa, ci de a lucra împreună cu Europa”.

Joi, la Praga, în prezența a 44 de lideri de stat din Europa a luat naștere de facto Comunitatea Politică Europeană. În incinta milenarului Castel din Praga, cei 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, între care și președintele României, împreună cu 17 omologi din restul Europei, între care premierii Marii Britanii și Ucrainei, dar și președinții Turciei și Republicii Moldova, s-au reunit, fără Rusia agresoare, pentru a încuraja dialogul politic și cooperarea și pentru a consolida securitatea, stabilitatea și prosperitatea continentului european.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău