Comunitatea Energetică | R.Moldova, printre țările cu cele mai mici valori în implementarea trecerii la energia ecologică

  • 12 Noiembrie 2018 16:35
Comunitatea Energetică | R.Moldova, printre țările cu cele mai mici valori în implementarea trecerii la energia ecologică

Toate cele nouă țări membre ale Comunității Energetice, inclusiv R.Moldova, Ucraina și cel mai nou membru al său, Georgia, au obținut progrese în reformarea sectorului energetic, dar sunt necesare eforturi mai active.

Despre aceasta se menționează în raportul anual privind realizările Secretariatului organizației pentru perioada septembrie 2017 - septembrie 2018.

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la site-ul Vecinătății Estice, raportul concluzionează că rata medie de implementare prvind trecerea la energia curată este de aproximativ 43%. Totodată, Muntenegru, Serbia și Macedonia sunt lideri în îndeplinirea angajamentelor. Cele mai scăzute valori le arată R.Moldova, Ucraina și Georgia.

"Acest apel a devenit mai actual ca niciodată, deoarece Uniunea Europeană avansează cu pachetul "Energia curată". Comunitatea Energetică trebuie să activizeze construirea sectoarelor energetice ale viitorului, marcate de decarbonizare, descentralizare și digitalizare", a declarat directorul Secretariatului, Janez Kopac.

Raportul arată că integrarea pieței energetice regionale nu a fost încă formată la nivel local. Nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește eliminarea unuia dintre cele mai mari obstacole - disputa nerezolvată între operatorii sistemului de transmisie din Kosovo și Serbia. Deschiderea pieței este de obicei amânată, iar agențiile naționale, cum ar fi autoritățile de reglementare în domeniul energiei, concurenței sau organele de asistență de stat nu și-au atins încă obiectivul.

Potrivit documentului, în ceea ce privește Republica Moldova, continuă procedura de soluționare a litigiilor din cauza legislației imperfecte privind controlul emisiilor. Raportul evidențiază, de asemenea, deficiențe în punerea în aplicare a Directivei privind evaluarea impactului asupra mediului, care include evaluarea de mai multor proiecte energetice ale părților contractante. Lipsa controlului calității și participarea societății reprezintă una dintre cele mai importante probleme.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău