Comunitatea alpiniștilor din Nepal i-a adus un omagiu elvețianului Ueli Steck, decedat pe traseul spre Everest

  • 01 Mai 2017 14:23
Comunitatea alpiniștilor din Nepal i-a adus un omagiu elvețianului Ueli Steck, decedat pe traseul spre Everest

Comunitatea de alpiniști din Nepal i-a adus luni un omagiu renumitului cățărător elvețian Ueli Steck, care și-a pierdut viața duminică, încercând să atingă vârful Everest, considerându-l pe acesta ca un alpinist complet și un prieten al țării asiatice, scrie Agerpres.

Poreclit ''mașina elvețiană'' pentru abilitatea sa de a escalada în viteză versanții, Steck, 40 de ani, a murit după ce a alunecat pe o pantă abruptă, prăbușindu-se în gol, în timp ce urca spre vârful Everest pe un traseu foarte rar folosit.

Ang Tshering Sherpa, președintele Asociației alpiniștilor din Nepal, a declarat că elvețianul a fost un cățărător ''tăcut dar energic''. ''Pentru mine a fost unul dintre veteranii munților, dar și un prieten. Ne întâlneam adesea la conferințe de profil din Europa. Sunt foarte trist'', a spus Sherpa, care se cunoscuse cu Steck din 2008.

Potrivit unei informații postate de alpinistul Alan Arnette pe blogul său, Steck urca singur la momentul accidentului. Doi alpiniști l-au văzut căzând de pe Nuptse, un munte de 7.861 de metri situat lângă Everest.

Steck încerca un nou traseu denumit "Lhotse Traverse", fără supliment de oxigen, a indicat revista americană Outside luna trecută.

Peste 5.000 de alpiniști au atins până în prezent Everestul — în ultimul an înregistrându-se un număr record de 645 de alpiniști care au ajuns pe vârf.

În tentativa de a cuceri Everestul se află și alpinistul Horia Colibășanu, care a pornit luna aceasta în cea mai performantă expediție românească pe Everest (8.848 m), și care a ajuns în tabăra de bază avansată, la 6.400 m, de unde va începe organizarea ascensiunii spre vârf, programată să aibă loc peste aproximativ patru săptămâni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău